A Parthenónból származó márványszobrok a British Museumban

A British Museum végre tárgyalásokat folytat a Parthenón helyreállításáról​

A régóta vita tárgyát képező Parthenón-márványszobrok elhelyezésével kapcsolatban megerősítették, hogy megkezdték a tárgyalásokat. Egészen idáig a londoni British Museum ragaszkodott az ősi alkotások megtartásához, most már viszont készek egyezséget kötni Görögországgal.


A szóban forgó régiségek már 1832 óta a British Museumban vannak kiállítva, mióta Lord Elgin skót nemesember eltávolította őket az athéni Akropoliszról. A múzeum szóvivői szerint ez az eltulajdonítás legálisan történt, hiszen Elgin annak idején engedélyt kapott a Görögországot megszálló oszmán hatalmaktól.

Az Egyesült Királyság kormánya azt mondta, hogy az ő hatáskörük kívül esik a British Museum hasonló problémáin, így nem tudnak igazságot tenni az ügyben. Január 3-án bejelentették, hogy az athéni Acropolis Museummal tárgyalásokat folytatnak egy esetleges kölcsönzési megállapodásról. Ennek keretei között a márványok egy részét több éven át rotációs rendszerben Athénba küldenék.

Ebben a megállapodásban egy esetleges műtárgycsere is szerepelhet, illetve George Osborne — a British Museum elnöke — fontolóra vette a Parthenón-szobrok gipszmásolatainak kiállítását is. Az angol múzeum szóvivője így nyilatkozz a témával kapcsolatban:

„Nyilvánosan elmondtuk, hogy aktívan keressük az új Parthenón-partnerséget görögországi barátainkkal, és az új év kezdetén konstruktív tárgyalások folynak.”
A Parthen\u00f3n

Fotó: Shutterstock

Mivel a Parthenón eredeti darabjai el vannak szórva különböző európai országokban, így Athénnak nem az Egyesült Királyság az egyetlen, amivel tárgyalásokat kell folytatnia. Májusban Olaszország jelentette be, hogy egy szicíliai múzeumból kölcsönzött töredék Athénban marad. Emellett nemrég a Vatikán is visszaszolgáltatott három darabot.

Ferenc pápa ezt a gesztust egy ajándéknak nevezte a görög ortodox egyház felé, melyet „az igazság ökumenikus útjának” megerősítése érdekében adott.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ARTnews