Vincent van Gogh A regényolvasó című festménye

Van Gogh-festményt követel vissza brazil tulajdonosa egy detroiti múzeumtól

Egy amerikai bíró szerdai rendelkezése nyomán egy detroiti múzeum egyelőre nem mozdíthatja el Vincent van Gogh 1888-ban festett Une Liseuse De Romans (A regényolvasó) című képét kiállításáról, miután a festmény brazil tulajdonosa pert indított a kép visszaszerzésére, amely állítása szerint csaknem hat éve eltűnt.


A Detroit Institute of Arts január 22-én záruló kiállításán látható festményt a brazil Gustavo Soter, a Brokerarte Capital Partners cég tulajdonosa vásárolta 2017-ben 3,7 millió dollárért (1,3 milliárd forint), de a kereset szerint az egy „harmadik félhez” került.

A bírósági dokumentum szerint a felperes mindeddig nem tudta, hogy hol van a festmény, a közelmúltban értesült róla, hogy a detroiti múzeum Van Gogh Amerikában című kiállításának részeként ki van állítva. Ezért a bírósághoz fordult, hogy visszakapja.

Az ügyben eljáró amerikai kerületi bíróság bírája szerdán elrendelte, hogy a január 19-re kitűzött tárgyalás előtt a múzeum nem mozdíthatja el a képet.

A festmény értékét a kereset ötmillió dollárban (1,8 milliárd forintban) határozta meg.

A múzeum nem kommentálta a festmény körül kialakult vitát, csak annyit fűzött hozzá: nem merült fel annak gyanúja, hogy a múzeum helytelenül járt volna el. Az olaj-vászon képet a kiállításon szereplő tájékoztató szerint egy Sao Pauló-i brazil gyűjteményből kapta kölcsön a múzeum. A kiállításon 80 Van Gogh-alkotás látható.

(MTI)