Katalin hercegné és Vilmos herceg

Így néznek ki Vilmos hercegék első hivatalos portréfestményükön

A cambridge-i herceg és hercegné először festtették meg hivatalos közös portréjukat.


A díjnyertes brit portréfestő, Jamie Coreth által festett portré a Cambridge-i Egyetem Fitzwilliam Múzeumában került kiállításra.

A Vilmos herceget és Katalint ábrázoló műalkotást tavaly rendelte meg a Cambridgeshire-i Királyi Portré Alap a megye lakosságának szánt ajándékként. Coreth szerint a mű elkészítése „élete legkülönlegesebb kiváltsága” volt.

A királyi pár korábban találkozott a festővel, amikor a Fitzwilliam Múzeumba látogatott, hogy megnézze a portrét annak első nyilvános kiállítási napján.

A művész úgy döntött, hogy Cambridge városa előtt tiszteleg azzal, hogy a portré hátterében a város számos történelmi kőépületének tónusait és színeit, valamint a város épületein látható hatszögletű építészeti motívumot használta, írja a BBC.

Amíg a festmény a múzeumban látható, a Cambridgeshire-i Királyi Portré Alap azt tervezi, hogy az alkotást arra használja fel, hogy a megyében élő gyermekeket és fiatalokat a művészet iránti érdeklődésre ösztönözze.

Coreth elmondta, hogy a királyi párt „egyszerre lazának és megközelíthetőnek, valamint elegánsnak és méltóságteljesnek” akarta ábrázolni.

„Mivel ez az első olyan portré, amely együtt ábrázolja őket, méghozzá Cambridge hercegeként és hercegnéjeként, azt akartam, hogy a kép a köz- és magánéletük közötti egyensúly érzetét keltse”

– fogalmazott.

Vilmos herceg hivatalos portréját korábban 2014-ben festette meg a cardiffi születésű Dan Llywelyn Hall művész, aki 2013-ban a legfiatalabb ember lett, aki a királynőt megfestette.

Nyitókép: Getty Images / Chris Jackson