Pénzügyi elemzők és napközbeni kereskedők

Ezek a legjobban fizető állások itthon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a magyar nemzetgazdasági ágazatokról szóló legfrissebb, szeptemberre vonatkozó jelentése szerint összesen nyolc szektorban magasabbak az átlagfizetések, mint az országos átlag, ami bruttó 504 ezer forint volt szeptemberben.

A KSH által közölt adatok alapján a kommunikációs és az pénzügyi-biztosítási szektorban lehet a legjobban keresni Magyarországon, őket követi a mérnökök fizetése, írja a Haszon.

A legjobban fizető szektorok szeptemberi bruttó átlagfizetései:

  1. Információ, kommunikáció – 839 ezer Ft
  2. Pénzügyi, biztonsági tevékenység – 803 ezer Ft
  3. Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység – 704 ezer Ft
  4. Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – 682 ezer Ft
  5. Humán-egészségügyi ellátás – 666 ezer Ft
  6. Közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás – 583 ezer Ft
  7. Bányászat, kőfejtés – 548 ezer Ft
  8. Feldolgozóipar – 521 ezer Ft

A legrosszabb statisztikát mutató szektorok közé tartozik például a szállítás, raktározás, az építőipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem és a vendéglátás. A legrosszabb helyzetben a szociális ellátásban dolgozók vannak, akiknek bruttó 267 ezer forint a havi átlagbére.

Bár a statisztikák szerint jóval átlag alatti fizetések jellemzők a vendéglátásban és a mezőgazdaságban, mégis ebben a két szektorban ugrott meg az álláskeresők száma az elmúlt negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest a Profession.hu álláskereső portál adatai alapján.

A vendéglátás, hotel, idegenforgalom területeken 63 százalékos, a mezőgazdasági munkáknál 48 százalékos emelkedést mért az oldal. A legkisebb növekedés az IT, üzemeltetés, egészségügy és szállítás munkakörökben volt.

„2021 első negyedéve óta ez az első alkalom, hogy év-év alapon emelkedett a jelentkezések üteme – az elmúlt időszakot a folyamatos csökkenés jellemezte. Mostanra pedig az ország egészében élénkülő álláskeresési kedvet látunk a munkavállalók részéről”

– fogalmazott Tüzes Imre, a portál üzletfejlesztési igazgatója.

Míg korábban a kategóriák kétharmadánál csökkent a jelentkezők száma, most nem volt olyan munkaterület, amelyre ne jelentkeztek volna többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. Összességében mintegy negyedével több volt a pályázat éves alapon.

Nyitókép: Shutterstock