Különböző kutyafajták egymás mellett

Ez a legokosabb kutyafajta

Egy nemrég készült tanulmány kognitív tesztek segítségével azonosította a legokosabb kutyafajtákat.

A tanulmány megállapította, hogy a legokosabb fajta a belga juhászkutya. Bár sokan a legokosabb kutyának tartják, a legtöbb intelligenciateszten is az élmezőnyhöz tartozó border collie a második helyen végzett, írja a Hamu és Gyémánt.

A kísérletben több mint ezer kutya vett részt, ahol egy sor olyan tesztet kellett elvégezniük, amelyek célja a problémamegoldó képességek és stratégiák, az impulzuskontroll, a gesztusok megértése, a viselkedésimitáció, a memória és a logika felmérése volt.

A kutatók megállapították, hogy a különböző fajták teljesítménye a feladatoktól függően változott.

Saara Junttila, a kutatócsapat tagja és a Helsinki Egyetem kutatója elmondta, ez amiatt lehet, mert a legtöbb fajtának megvannak a maga erősségei és gyengeségei. A labrador retriever például jól olvassa az emberi mozdulatokat, a fajta azonban nem túl jó a térbeli problémák megoldásában.

Belga juh\u00e1szkutya a szabadban

Fotó: Shutterstock

Néhány kutya, mint például a shetlandi juhászkutya, minden tesztben nagyjából azonos pontszámot ért el. Bár a border collie a legtöbb feladatban jó eredményeket ért el, a belga juhászkutya még így is kilenc ponttal többet, a megszerezhető 39 pontból 35 pontot gyűjtött be szerzett a teszten.

A nem a legismertebb fajták közé tartozó belga juhászkutyát gyakran használják biztonsági feladatokra, például célpont-azonosításra. Bár ez a fajta a legtöbb feladatban kiválóan teljesített, hiányosságai közé tartozott az úgynevezett a hengerteszten mért térbeli tudatosság és a késztetésnek való ellenállást – ebben meglehetősen rossz eredményt érte el.

A kutatók kiemelték, hogy a vizsgálatuknak voltak azonban korlátai, például a kiválasztott kutyák nem voltak reprezentatívak a teljes kutyapopulációra nézve, így a jövőbeni vizsgálatoknak más fajtákra is ki kellene terjedniük.

Nyitókép: Shutterstock