elefántbébi a nagyok védelme alatt

Annyi elefánt született Kenyában, hogy bárki örökbe fogadhat egyet

A kenyai Vadvilági Kutató és Oktató Intézet (Wildlife Research and Training Institute) elvégezte az első nemzeti vadállomány-összeírást. A számolás kezdeti eredményei rendkívül ígéretesek, a 2020-as elefánt baby boom során több mint 200 kiselefánt született.


Az összeírás alapján a teljes elefántpopuláció 12%-kal növekedett, de más pozitív statisztikák is mutatkoznak: a zsiráfpopuláció például 34 240 egyedszámmal nőtt, ami körülbelül 49%-os növekedést jelent három év alatt – számol be a jó hírekről a Travel + Leisure.

„A népszámlálás során szerzett információk előremozdítják a kenyai kormány természetvédelmi és turisztikai politikájának végrehajtását, és elősegítik az adaptív gazdálkodást"

– mondta közleményében Najib Balala, a kenyai idegenforgalomért és vadvilágért felelős kabinetfőnök, aki az elefántpopuláció növekedését „COVID-ajándéknak" nevezte.

izgatott elef\u00e1ntb\u00e9bi fut

Fotó: Shutterstock

A baby boom örömére a Magical Kenya és a Kenya Wildlife Service elefánt örökbefogadási és névadó ünnepséget szervezett az Amboseli Nemzeti Parkban. Az Afrikai Vadvilág Alapítvány volt az egyik első olyan szervezet, amely 5000 dolláros adományával szimbolikusan elnevezte az egyik elefántot.

Bár hazavinni nem tudják az örökbefogadott bébit, folyamatosan tájékoztatják őket elefántjuk boldogulásáról. Az Africa News szerint 20 újszülött elefántot „fogadtak örökbe" világszerte 2021. október 9-ig, a kezdeményezésből 16,5 millió kenyai shilling (körülbelül 150 ezer dollár) gyűlt össze.

Sajnos rossz hírekkel is szolgált az összeírás más vadon élő állatok populációit illetően, a fakó és a fekete lóantilop, valamint a hegyi bongó a kihalás szélére került.

Ezt jórészt az infrastrukturális fejlesztések és a földhasználat változásai idézték elő. A jelenséghez az egyéb állatok betelepítése és a növénytermesztés a vadon élők területein is hozzájárult, amelyek miatt az állatok elvesztik az élőhelyeiket.

\u200belef\u00e1ntb\u00e9bi s\u00e9t\u00e1l az anyja m\u00f6g\u00f6tt

Fotó: Shutterstock

Mi is segíthetünk az elefántokon: a Sheldrick Wildlife Trust-nál például nagyjából 40 dollárért fogadhatunk örökbe egy elefántbébit, de olyan globális szervezeteknek is adományozhatunk, mint a WWF vagy a Wildlife Conservation Network.

De egy kenyai nyaralás is segíti az elefántok hírnevének öregbítését, és a nemzeti parkok munkáját.