Bevásárlókocsi tele élelmiszerekkel

Ezeknek az élelmiszereknek nőhet az ára 2023-ban

Hatalmas emelkedés jellemezte az élelmiszeripari vállalkozások költségeit idén hazánkban, termékeik árának növekedésével egyetemben. De mi lesz jövőre?


Mi is írtunk róla nemrég, hogy éves alapon 21,1 százalékos volt az általános infláció októberben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Az elmúlt egy évben a háztartási energia (64,4 százalékkal), valamint az élelmiszerek (40 százalékkal) árszintje emelkedett a leginkább.

A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, a rendkívüli dráguláshoz az is hozzájárulhatott, hogy az elmúlt években nagyon alacsony volt az élelmiszerek ára, és most bekövetkezett egy ár-újrapozicionálás, írja a Haszon.

„Pár terméknél 5 százalék az áfa, de a legtöbb esetben 125 forintból 27 az államé. A termelési lánc alsó részein nagy volatilitással szembesülünk. Van, amikor a termelők nevetnek és a feldolgozók sírnak. Van, amikor fordítva. Az akciók kapcsán fontos megemlíteni, hogy sokszor túlzásukba esünk. A normál árak túl magasak, utána akár 40-50 százalékot is engedhetnek az áruházak. De felteszem a kérdést: nem lenne jobb, ha például kisebb akciókkal, de alacsonyabb normál árakkal működne a kereskedelem?”

– fogalmazott Pedranzini.

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy az alapanyagoknál az árak tetőzése várható, bár a háború következményei és az időjárás még változtathat ezen.

„Optimizmusra vall, de várhatóan az alapanyagok ára nem emelkedik tovább, sőt, több esetben csökkenésre is lehet számítani. Lehetnek termények, melyek már az első negyedévben is csökkenhetnek, a többi a második félévtől.”

Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője úgy látja, hogy a termékek elértek egy olyan árszintet, ami a fogyasztás csökkenéséhez vezetett, és ez az egész országban meglátszik az értékesítésben.

Ruck János, a Gallicoop Zrt. operatív vezérigazgatója azonban nagyobb élelmiszer-drágulásra figyelmeztetett a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián.

„Most egy az egyben az látszik, hogy beépül januártól az összes olyan költség, ami idén folyamatosan, egymást követően, hónapról hónapra bekerült a „rendszerbe”. Azt gondolom sajnos, hogy januártól vagy az első negyedévtől nagyon komoly élelmiszer-áremelkedést kell elérnie az egész integrációnak.”

Nyitókép: Shutterstock