Nő és egy férfi fal mögött állnak, egymás kezét fogják

3 gondolat, amivel túlértékeled az exedet

Életünk során legalább egyszer biztosan meggyűlik a bajunk azzal, hogy objektíven értékeljük exünk általános vonzerejét. Képesek vagyunk piedesztálra emelni őket és elképzelhetetlennek tartjuk, hogy valaha náluk jobb, okosabb, vonzóbb párunk legyen.


Ezt az észlelési és kognitív torzítások miatt tesszük. Tekints rájuk úgy, mint olyan pszichológiai torzításokra, amelyek eltorzítják a valóságot, és tévesen alakítják az exünkről alkotott képet és a velük való kapcsolatunkat. Vannak, akiket jobban sújtanak ezek a gondok, mások kevésbé. Azonban az biztos, hogy senki sem immunis ellenük.

Ezen azzal is segíthetünk, ha tudatosítjuk ezeket a gondolatokat, amelyekkel tévesen túlértékeljük volt párunkat. Lássuk, mik ezek.

Homály

Ez a típusú elfogultság akkor jelentkezik, ha nem sokat tudunk az exünk aktuális életéről. Nem tudjuk jelenleg mit csinál, kivel van, van-e új hobbija, esetleg új munkahelye. Emiatt a homály miatt, ami az életét fedi hajlamosak vagyunk saját képet alkotni volt párunk életéről. Idealizáljuk és olyan helyzetekbe képzeljük el, ami számunkra imponáló, miközben a valóságot nem tudjuk.

Spiritualitás

Ez az elfogultság akkor fordul elő, ha az exeddel kapcsolatos véletleneket a sors jeleiként értelmezed, vagy valami természetfeletti dolognak titulálod, ami összehozott titeket. Például előfordulhat, hogy akár egy másik országban véletlenül összefuttok, ott, ahol a legkevésbé számítanál rá és azt gondolod, hogy ezt a sors akarta így, ezért újra együtt kell lennetek.

Ennek eredményeként túlértékeled őt és a volt kapcsolatotokat is és talán még olyan érzelmi kötődést is belelátsz, ami valójában nincsen. De a valóságban sajnos az ilyen események mindig csak a véletlennek köszönhetőek.

Első szerelem

Minél kevesebb kapcsolatod és randevú élményed volt, annál inkább túlbecsülöd exed vonzerejét. Tehát ha csak egy komoly kapcsolatod volt az exed előtt, vagy mondjuk csak néhány emberrel randevúztál, az exed kétségtelenül sokkal csábítóbbnak tűnik, mintha több komoly kapcsolat vagy a randevú lenne a hátad mögött. Ez az elfogultság az oka annak is, hogy az „első szerelmek” olyan sokáig fájdalmat tudnak okozni.