Reggelijét elutasító kisfiú

Tőlünk nem messze egyre több gyerek küzd evészavarral

2019 óta 66 százalékkal nőtt a sürgős evészavar-kezelésben részesülő gyermekek és fiatalok száma az Egyesült Királyságban.

A Royal College of Psychiatrist szakmai testület adatelemzése megállapította, hogy nőtt a segítséget kérők száma, és ezek között nagy számban vannak gyerekek és tinédzserek. Munkáik azt mutatják, hogy Anglia nem minden régiója teljesíti a kormány által kitűzött célt, hogy mikor kell a betegeket ellátni, olvasható az Independent cikkében.

Az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) célja a gyermekek és fiatalok esetében az, hogy a sürgős betegek 95 százalékát egy héten belül, a rutinbetegeket pedig négy héten belül ellássák a beutalót követően.

A 2022/23-as év harmadik negyedévére vonatkozó legfrissebb NHS-becslések szerint a betegek 78 százalékát egy héten belül, 81 százalékát pedig négy héten belül látják, szemben ezzel a célkitűzéssel. Az NHS trösztök 2022/23 első negyedévére vonatkozó teljes adatai azt mutatják, hogy a betegek 68 százalékát egy héten belül, 69 százalékát pedig négy héten belül látták.

Összességében a sürgősségi ellátásban részesülő gyermekek és fiatalok száma 2019 óta az első negyedévre vonatkozóan 66 százalékkal, 318-ról 529-re emelkedett 2022/23 első negyedévében.

A Royal College of Psychiatrists szerint az evészavarokkal foglalkozó angliai szolgálatokat az elmúlt három évben elárasztották a gyermekek és fiatalok beutalói, és összességében mintegy 50 százalékkal több beteg, rutin és sürgős, igényelt szakellátást.

A Royal College szerint a betegek hosszú várakozásra kényszerülnek, és fennáll a veszélye annak, hogy súlyosan megbetegszenek, mielőtt a kezelés megkezdődne.

A kórházi felvételek száma már a világjárvány előtt is meredeken emelkedett, a 19 év alattiak teszik ki az étkezési zavarok miatt kórházi kezelések 30%-át, és a csökkenésnek egyelőre semmi jelét nem tapasztalják az egészségügyi intézményekben. Dr. Agnes Ayton, a Royal College of Psychiatrists evészavarokkal foglalkozó részlegének elnöke elmondta, egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a várakozási idők növekedtek, amikor rekordmennyiségű beutalást látnak a gyermekek és fiatalok körében.

„Ez egy három évvel ezelőtti figyelmeztetés, és hihetetlen, hogy semmi sem változott. A felvételek már a világjárvány előtt is meredeken emelkedtek, a 19 év alattiak teszik ki az evészavarok miatt kórházi kezelések 30 százalékát, és a csökkenésnek semmi jele. Tudjuk, hogy a késedelmek miatt a betegek még rosszabbul lesznek, ami potenciálisan életveszélyes következményekkel járhat. A túlterhelt szolgáltatások már így is nehezen tudnak megfelelni a keresletnek, hogyan tehetjük tehát továbbra is irányítószám-lottónak kitenni ezeket a gyerekeket és fiatalokat?”

A számadatok azt követően születtek, hogy a PA hírügynökség által januárban megszerzett adatok szerint drámaian megnőtt a súlyos mentális egészségügyi problémák, köztük az étkezési zavarok miatt kezelésre szoruló brit gyermekek száma.

Egy év alatt 39 százalékkal nőtt a 18 év alattiak NHS mentális egészségügyi kezelésre való beutalása, és 2021/22-ben több mint egymillió (1 169 515) lesz. Ez összehasonlítható a 2020/21-es, pandémiás év, előző évével, amikor ez a szám 839 570 volt. A 2019/20-as évben 850 741 beutaló volt.

Eközben a PA által elemzett NHS Digital adatok azt mutatták, hogy az evészavarok miatti kórházi felvételek száma növekszik a gyermekek és fiatalok körében.

A 18 év alattiak körében a 2021/22-es évben 7719 felvételt regisztráltak, szemben az előző évi 6079 fővel és a 2019/20-as évi 4232 fővel, ami két év alatt 82 százalékos növekedést jelent.

A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint 2022 áprilisa és októbere között 3456 felvétel történt, ami 38 százalékkal több, mint a világjárvány előtti 2019-es év ugyanezen időszakában (2508).

Nyitókép: Shutterstock