Óvárosi csatorna Amszterdamban

Így segítik a csatornák és folyók a hangulat javulását

A kutatók arról számoltak be, hogy a kék és a zöld területek vadon élő állatokkal való kombinációja nagyobb hatással van a közérzetre, mint a csak zöld területekkel jellemezhető környezetben való időtöltés.

A kutatók az Urban Mind nevű okostelefon-alapú alkalmazással több ezer valós idejű ellenőrzést gyűjtöttek a résztvevők tartózkodási helyéről és mentális jóllétéről.

Az első ilyen jellegű vizsgálat eredményei pozitív összefüggéseket mutattak ki a csatornák és folyók látogatása, valamint a mentális jóllét között, emellett pozitív élményt mutattak a biztonságérzet és a társadalmi beilleszkedés tekintetében minden más típusú környezethez képest (például beltéri, vagy kinti városi környezetben, illetve zöldterületek közelében), derül ki a Medical Xpress cikkéből.

Andrea Mechelli, a londoni King's College mentális egészséggel kapcsolatos korai beavatkozás professzora elmondása szerint a csatornák és folyók nemcsak vizet, hanem rengeteg fát és növényt is tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a mentális jóllétet javító képességük valószínűleg a zöld és kék terekhez kapcsolódó többszörös előnyöknek köszönhető.

„A csatornák és folyók számos vadon élő állatnak is otthont adnak, és más kutatásokból tudjuk, hogy a vadon élő állatokkal való találkozás és a mentális jóllét között pozitív kapcsolat áll fenn. Összességében ezek az eredmények bizonyítékokkal támasztják alá azt, amit a vízről és a jóllétről gondoltunk, és alátámasztják azt a javaslatot, hogy a csatornák és folyók látogatása a szociális gyógyszerfelírási rendszerek részévé válhatna, és szerepet játszhatna a mentális egészség támogatásában”

– fogalmazott.

A tanulmány megállapította, hogy a csatornák és folyók látogatása a mentális jóllét nagyobb mértékű javulásával járt együtt, és ez a kapcsolat még akkor is fennállt, amikor figyelembe vették az életkor, a nem, az oktatás, az etnikai hovatartozás és a mentális egészségi állapot diagnózisa miatti egyéni eltéréseket. Az emberek arról is beszámoltak, hogy mentális közérzetük a látogatás után 24 órával is javult.

„A csatornák, amelyek egykor az ipari forradalom artériái voltak, ma ugyanolyan fontos szerepet játszanak a társadalomban, mint a zöld folyosók, amelyek a természetet a városokba viszik, javítják a közösség jóllétét és az egészségügyi egyenlőtlenségek leküzdését, valamint támogatják a munkahelyeket és a helyi gazdaságot”

– mondta Richard Parry, a Canal & River Trust vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy a kék, zöld és vadon élő állatokban gazdag területek erőteljes keveréke azt mutatja, hogy bár az ipar számára épültek, az újrahasznosított csatornák valójában az egészség és a jólét legfontosabb helyszínei közé tartoznak városainkban.

„Mivel a 250 éves csatornahálózatot érzékenyen érinti az éghajlatváltozás, biztonságos és vonzó helyként való fenntartásuk jelentős folyamatos kiadásokat igényel, és – ezen előnyök megőrzése érdekében – létfontosságú, hogy biztosítsuk az állapotuk fenntartásához szükséges finanszírozást”

– jegyezte meg.

Dr. Amir Khan, a Canal & River Trust nagykövete elmondta, háziorvosként és természetbarátként nagyszerű látni, hogy a tudományos tanulmányok megerősítették azt, amit sokan intuitív módon már eddig is tudtunk: a víz, különösen a csatornák mellett eltöltött idő jót tesz a jó közérzetnek.

„Megdöbbentő 9 millió ember él 1 km-es körzetben egy csatornától, és akár az edzőterem ingyenes alternatíváját keresi, akár autómentes utat keres a munkahelyére vagy a boltba, vagy csak egy olyan helyet, ahol a családjával vagy a barátaival lóghat, mindenkit arra biztatok, hogy idén nyáron találja meg a #HappyPlaceByWater-t.”

– fogalmazott.

Nyitókép: Shutterstock