Egy kapucnis férfi követ egy nőt az utcán

Tulajdonságok, amik garantálják, hogy híresség zaklató legyél

Mi különböztet meg egy átlagos rajongót egy zaklatótól? A hírességek követése és magánéletüknek a megsértése nagyon gyakori a mai világban. Egy kutatás során most megállapították, milyen tulajdonságok és személyiségjegyek tesznek hajlamossá a sztárok privát szférájának átlépésére.


A tanulmány részleteit és eredményeit eredetileg a PLOS folyóiratban tették közzé. A kutatócsoport tagjai az adatgyűjtési időszak kezdetén 600 amerikai egyetemi hallgatót kértek fel résztvevőnek. Velük kérdőíveket töltettek ki, melyek olyan tényezőket vettek számításba, amik összehozhatók a zaklatásra való hajlammal.

Ilyen volt például a düh, az erős izgalomkeresési kényszer és az erőszakos párkapcsolati kötődési stílus. Mindezeket korábbi tanulmányok felvetéseire alapozták. Végezetül a szakértők megállapították, hogy akiknek gyakrabban vannak személyes gondolatai az adott hírességekkel, azok valamilyen szinten hajlamosabbak is azok tolakodó követésére.

„Azok, akiknek gyakran vannak személyes gondolataik kedvenc hírességükről, és késztetést éreznek arra, hogy többet tudjanak meg róluk, nagyobb valószínűséggel vesznek részt hírességek zaklatásában"

— olvashatjuk az Independent cikkében a kutatók szavait.

Egy f\u00e9rfi k\u00f6vet egy telefon\u00e1l\u00f3 n\u0151t

Fotó: Shutterstock

Emellett a bántalmazással való fenyegetés igénye és a gyakori unatkozás szintén befolyásoló tényezők lehetnek. Mindezekkel szemben az eredetileg gyanúsnak hitt személyiségjegyek — düh vagy izgalomkeresés — nem játszottak szerepet a témakörben.

Sajnálatos módon a kutatási folyamatnak több hibája is volt, ami befolyásolhatja az eredmények hitelességét. Egyrészről az alanyok kizárólag egyetemi hallgatók voltak, így az eredmények nem értelmezhetők a társadalom egészére. Emellett szinte lehetetlen konkrét ok-okozati összefüggést megállapítani ebben a témában.

Nyitókép: Shutterstock