Lakás kulcs a zárban

A lakástulajdon kevesebb boldogsághoz vezet a gondoltnál

Egy új, a bázeli közgazdászok által készített tanulmányban azt vizsgálták, hogy a lakásvásárlás milyen hatással van az élettel való elégedettségre. A boldogságra gyakorolt pozitív hatás nem tartott olyan sokáig, mint azt az emberek gondolták.


Kert, nagyobb hely, vagy új környezet. A lakásvásárlás okai mindannyiunknál eltérőek lehetnek, azonban a cél ugyanaz: végső soron a boldogságba fektet be vele mindenki.

Dr. Alois Stutzer és Dr. Reto Odermatt, a Bázeli Egyetem Üzleti és Gazdaságtudományi Karának munkatársai azt vizsgálták, hogy a lakásvásárlók élettel való elégedettségének várható növekedése ténylegesen megvalósult-e, miután beköltöztek ingatlanjukba.

A kutatás szerzői több mint 800 leendő németországi lakástulajdonos nyilatkozatát értékelték a German Socio-Economic Pales (GSOEP) szerint. Az adatkészlet információkat tartalmaz az emberek várható és valós elégedettségéről. Egy 0-tól 10-ig terjedő skálán a válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék jelenlegi boldogságszintjüket, és jósolják meg, hogy öt év múlva hova esnek a skálán. Az eredmények azt mutatták, hogy a lakástulajdon valójában növeli a boldogságot, de nem olyan mértékben, ahogy azt maguk a leendő lakástulajdonosok jósolták.

A résztvevők között azonban voltak különbségek:

„Kiderült, hogy a státuszorientált emberek, akiknek különösen fontos a pénz és a siker, túlbecsülték az élettel való elégedettség növekedését, amelyet egy lakásvásárlás jelent. Ezzel szemben a belső orientált emberek, akinek a család és a barátok viszonylag fontosabbak, nem”

– jegyezte meg a kutató.

Ez aláhúzza azt az állítást, miszerint az emberek nem feltétlenül a saját preferenciáikat követik döntéseik meghozatalakor, hanem inkább a preferenciáikkal kapcsolatos – néha torz – hiedelmeiket. Ezeket a hiedelmeket pedig olyan külső tényezők befolyásolhatják, mint a szocializáció, a szülők vagy a reklámokban közvetített értékek.

Nem tudjuk, hogy mi a jó nekünk

„A közgazdaságtanban általában fogyasztói szuverenitást feltételezünk. Más szóval azt, hogy tudjuk, mi a jó nekünk"

– jegyzi meg az egyik kutató.

Ez a tanulmány azonban azt mutatja, hogy az emberek tévesen becsülhetik meg egy döntés boldogságtényezőjét, és ezáltal nem a saját érdekükben járnak el.

Ennek a tendenciának a leküzdése érdekében érdemes megvizsgálni saját értékeinket, különösen fontos döntések meghozatala előtt.

„Az anyagi értékeket hajlamosak túlbecsülni, és gyakran helytelen prognózisokhoz vezetnek. Ezért úgy tűnik, hogy a belső értékek jobb iránytűt jelentenek az élet boldogságának keresésében, mint a külső értékek.”

Nyitókép: Unsplash