Anya kislányával

Ez a mentális probléma nagyobb valószínűséggel öröklődik anyáról lányára

Azt eddig is tudtuk, hogy a szorongás családi örökség, de egy kutatás most azt sugallja, hogy a szorongásos zavarok anyáról lányra öröklődnek, és hogy a szorongásmentes apa megvédi a fiúkat ezen állapot kialakulásától.


A kutatók a természet és a neveltetés szerepét vizsgálták a szorongás kialakulásában, mintegy 400 olyan 10 év körüli kanadai gyermek adatállományát vizsgálva, akik korábban részt vettek egy olyan tanulmányban, amely a hangulatzavarok szempontjából veszélyeztetett családokra összpontosított.

Ha a genetika nagyobb szerepet játszana, a szorongásos zavarok feltehetően mindkét nemű gyermeknél azonos arányban fordulnának elő, függetlenül attól, hogy az anya vagy az apa volt-e az a szülő, aki a szorongásos állapotot továbbadta.

Ha a gyerekeknél azért alakulnának ki szorongásos zavarok, mert az azonos nemű szülőről mintázzák magukat és tanulnak tőle, akkor az anyáról a lányra és az apáról a fiúra való átvitel eltérő mintázata lenne várható.

A kutatók ez utóbbit találták, legalábbis bizonyos mértékig.

A vizsgálatban azok a gyerekek, akiknek azonos nemű szülője szorongásos zavarban szenvedett, majdnem háromszor nagyobb eséllyel alakultak ki ugyanebben az állapotban, mint társaik (a ScienceAlert-ben megjelent cikk írójának tudomása szerint a vizsgálatban nem vettek részt transznemű gyerekek vagy felnőttek.)

Mint az kiderült, az anya szorongásos rendellenessége (de az apáé nem) növelte a lányuk kockázatát, hogy a vizsgálatban szorongásos betegséget diagnosztizáljanak náluk.

A fiúknál nem volt nagyobb a szorongásos zavar kialakulásának valószínűsége, ha az apjuknak volt, de ha az apjuknak nem volt szorongásos zavara, az csökkentette a fiú kockázatát. Összességében az ellenkező nemű, szorongásos betegséggel nem rendelkező szülő nem jelentett ugyanolyan védelmet, mint az azonos nemű, szorongásos betegséggel nem rendelkező szülő.

A tanulmány nem tudta kimutatni az ok-okozati összefüggést, mivel megfigyelésen alapuló és retrospektív volt.

Ha lenne is ok-okozati összefüggés, nehéz lenne megmondani, hogy az „a kétirányú visszacsatolás miatt” melyik irányba hat – írták a kutatók, vagyis lehet, hogy a gyerekek teszik szorongóvá a szüleiket, nem pedig fordítva.

Ha azonban megállapítható az okozati összefüggés, akkor a szülők szorongás elleni kezelésével megelőzhető lehet a szorongásos zavarok generációk közötti átadása – vélik a kutatók.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szorongás tanult viselkedés lehet, amelyet a gyerekek a szüleiktől vesznek át.
Ezt bizonyította például egy kísérlet, amelyben a szülőket véletlenszerűen arra utasították, hogy vagy szorongóan vagy nyugodtan viselkedjenek, miközben a gyermek egy helyesírási tesztre készült. Kiderült, hogy a gyerekek ezt a hozzáállást tükrözték, és szorongó kogníciókat, valamint elkerülő viselkedést fejlesztettek ki.

Más tanulmányok összefüggésbe hozták a szülői szorongásos zavarokat a gyermekeik szorongásos zavarainak nagyobb esélyével.

Nyitókép: Unsplash