Zöldségek és gyümölcsök között válogató nő a szupermarketben

Rosszabb minőségű termékek lesznek kaphatók a boltokban a jövőben?

A megnövekedett infláció miatt előfordulhat, hogy megnő az olcsóbb, de rosszabb minőségű áruk aránya a boltokban.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek után a termelési költségek megemelkedése okozott nehézséget az élelmiszergyártóknak a közelmúltban, emellett pedig hosszú ideje problémákról számolnak be bizonyos alapanyagaik ellátási láncában is, olvasható a Haszon cikkében.

„Először a Covid-19 miatt aggódtunk a munkavállalók egészségéért és a termelés folyamatosságáért, majd a megszakadt ellátási láncok hatásait próbáltuk minimalizálni, a legutóbbi időszakban pedig a folyamatos és drasztikus költségemelkedések jelentik a kihívást, amelyet tovább nehezít az Ukrajnában zajló háború”

nyilatkozta Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója a VG-nek.

Költségeik nagy megemelkedésével tovább csökkenhet, vagy teljesen elveszhet az élelmiszergyártók nyeresége, és a jobb állapotban lévő vállalatok működése is veszélybe kerülhet.

Az élelmiszerdrágulás okai között szerepel többek között a búza és a kukorica világpiaci árának a megduplázódása az elmúlt két évben, valamint az energiaárak elszállása. Emellett jelentős többletköltséget jelent a termelő gépsorok, valamint a csomagolóanyagok áremelkedése és a forint gyenge árfolyama az euróval szemben. Ezek a költségnövekedések mind hatással vannak az üzletek élelmiszeráraira.

„A vásárlók egyrészt kevesebbet fognak vásárolni mindenből, így élelmiszerből is. Másrészt az is reális forgatókönyv, hogy átrendezik a kosaraikat és az olcsóbb termékeket kezdik el keresni”

– fogalmazott Vörös Attila.

Előfordulhat, hogy nagyobb szerepet kapnak a vásárlói kosarakban a kereskedelmi márkák a közeljövőben. Azt, hogy előtérbe kerülnek-e a gyengébb minőségű áruk a kínálatban, a kereslet határozhatja meg.

Korábban mi is írtunk róla, hogy szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket. Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján jól látható, hogy az elmúlt 12 hónapban a háztartási energia és az élelmiszerek árszintje emelkedett a leginkább: az előbbi 62,1 az utóbbi 35,2 százalékkal lett magasabbak.

A Pulzus Kutató a Napi.hu megbízásából ezer fő megkérdezésével reprezentatív felmérést készített arról, pontosan hogyan változtak a háztartások egy főre eső élelmiszer-kiadásai egy év alatt. Ebből kiderül, hogy egy négy tagú családnál a havi 100 ezer forinthoz is közelíthet az élelmiszerekre költendő pluszköltség.

A válaszadók 35 százaléka azt mondta, hogy fejenként 10-20 ezer forint között nőttek az élelmiszer-kiadásai az elmúlt 12 hónapban, ami egy négytagú családnál 40-80 ezer forintot jelenthet. További 21-21 százaléknál 5-10 ezer forint, illetve 20-25 ezer forint között nőtt ez az összeg egy főre vetítve. Azok aránya, akik ennél is nagyobb növekményt érzékeltek, 15 százalék. A megkérdezettek mindössze 8 százaléka nyilatkozta, hogy a költségnövekedése kevesebb 5 ezer forintnál.

Nyitókép: Shutterstock