Egy bácsi a feje fölé emeli az unokáját

5 tévhit az öregedésről, melyeket azonnal el kell felejteni

Az öregeknek nem kell kimozdulniuk, nincs szükségük testmozgásra, a betegségeik pedig elkerülhetetlenek. Ezek és még sok más mítosz kering az öregedéssel kapcsolatban, melyek károsak az összkép szemléletére. Alábbi cikkünkben olyan tévhiteket írtunk össze, melyeket azonnal el kell felejteni.


1. Az időseknek nincs szükségük társasági életre

Sokan azt képzelik, hogy az öregek már csak otthon szeretnének ülni, az utazás, valamint a csoportos időtöltések és a szociális élet pedig már eszükbe sem jut. Bár a programjaik és az érdeklődési körük már lehet, hogy nem a régiek, ellenben minden embernek szüksége van a barátai és a családja társaságára az egészséges élethez.

2. Az aktív tevékenységek ki vannak zárva

Az aktivitás nem feltétlen csapatsportokat, sprintelést és kerékpározást jelent, de még csak nem is konditermi edzéseket. Az ízületi fájdalmak és más betegségek már kizárhatják ezeket a mozgásformákat, ellenben vannak olyan sportok, melyeket a nyugdíjasok is végezhetnek. Elmehetnek egy élénkítő sétára, piláteszre vagy jógázni, ahol fizikailag továbbra is aktívak maradhatnak.

3. A nyugdíjasok gondolkodásmódja elavult

Egy fiatal \u00e9s egy id\u0151s ember keze

Fotó: Unsplash/Rod Long

Legtöbbször a fiatalok szokták hangsúlyozni, hogy idősebb rokonaik régimódin gondolkodnak, az új ismereteket pedig már képtelenek megtanulni. Az Eating Well cikke szerint azonban bárki gondolkodásmódja megváltoztatható, csupán a megfelelő forrásból kell őket tájékoztatni. A pontos információk birtokában mindenki áttérhet egy másik nézőpontra bármilyen témával kapcsolatban.

4. A genetika miatt már nem lehet semmit tenni a betegségek ellen

Bár a genetika sokat számít a későbbi betegségek kockázatának növekedésében, azonban nem kell egyből a legrosszabbra gondolni és feladni az életet. A megfelelő életmóddal — vagyis az egészséges étrend követésével és a rendszeres testmozgással — jelentősen csökkenteni lehet a megbetegedések esélyét.

5. A memória elhalványul, a demencia közeleg

Idősebb korban bizony előfordul, hogy az embernek kétszer kell elmondani valamit, hogy megjegyezze, vagy nem találja a kulcsait, esetleg nehezebben idéz fel egy régi emléket. Ezek természetes dolgok az idő előrehaladtával, viszont nem jelentik azt, hogy az illető súlyos demenciában és emlékezetvesztésben szenved majd. Ezek a betegségek helyes testmozgással és étkezéssel kikerülhetők.

Nyitókép: Unsplash/Johnny Cohen