Vásárló egy piacon

4 udvariasnak tűnő gesztus a piacon, ami valójában bunkóság

A piacokon és az üzletekben vannak olyan emberek, akik jót szeretnének tenni az árusokkal, ellenben próbálkozásaik gyakran fordítva sülnek el. Alábbi cikkünkben négy olyan illedelmesnek tűnő dolgot soroltunk fel, melyeket sokan csinálnak, ellenben bunkóságnak számítanak külső szemmel.

1. A termékek tapizása

Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Természetes, hogy mindenki a lehető legjobbat akarja kiválasztani, viszont a gyümölcsök vagy zöldségek megérintése kevésbé kívánatossá teheti azt mások számára, vagy károsodhat is az eladásra kínált termék. Ha közelebbi pillantás szükséges a vásárlás előtt, akkor meg kell kérni az árust, hogy mutassa meg, vagy megkérdezni, hogy meg szabad-e érinteni.

2. Sok kérdés csúcsidőben

Legtöbbször jóleshet egy gazdának, ha a terményeivel kapcsolatban ésszerű kérdéseket kap, viszont csúcsidőben nem szabad feltartani a sort. A legtöbb üzletben is ez a helyzet, hiszen az eladó végezni szeretné a munkáját, kapkodás közben pedig nem tud csevegéssel foglalkozni. Ez is egy udvariassági kérdés, amit érdemes betartani a jobb megítélés érdekében.

3. Alkudozás vagy más árajánlat kérése

Polcokra felhelyezett z\u00f6lds\u00e9gek

Fotó: Unsplash/Raul Gonzalez Escobar

Amikor valamilyen termék ára felemelkedik, az valószínűleg azért van, mert a termelő költségei is megemelkedtek. Akik áruvá bocsájtják a munkájuk gyümölcsét, azok jól megfontoltan szabják meg a kívánt összegeket, ezekből pedig bunkóság alkudozni. Amikor az átlagember dolgozik, akkor sem megy beszélgetni vele a főnök arról, hogy a hónapban kevesebbet adna ugyanazért a munkáért.

4. Zárás előtt megjelenés a tömeg elkerüléséért

Ugyanúgy, mint az éttermekben, a piacon és más üzletekben sem szeretik az eladók, ha valaki a zárás előtt pár perccel érkezik nézelődni. Abban az időszakban már valószínűleg elkezdtek pakolni és takarítani maguk után, a kassza pedig már le lehet zárva. Ilyenkor számukra is kellemetlen, hogy vissza kell utasítaniuk a vásárlók érdeklődését, ellenben az egésznapi munka után megérthető, ha már menni szeretnének.

Nyitókép: Unsplash/Eddi Aguirre

Forrás: Eating Well