Egy barna bőrű fiú szomorúan ül a földön

Így károsítja a rasszizmus az agyat​

Tanulmányok bebizonyították, hogy a rasszizmus megváltoztatja az áldozatok agyi működését, ezzel együtt pedig hajlamosabbak lehetnek olyan egészségügyi problémákra, mint az asztma, vagy a cukorbetegség. Mi változik a negatív behatástól?


Az ember agyában található fehérállomány olyan idegsejtekből és rostokból áll, amelyek megkönnyítik az információátvitelt és a kommunikációt az egyik régiójából a másikba. Ennek károsodása több betegséget is előidézhet, például demenciát, vagy a memória és az egyensúly problémáit. Számos tanulmány szerint a rasszista behatások megtapasztalása pont ezt az agyi területet zavarja meg.

Egy kutatás során 79 afroamerikai nő MRI-vizsgálatának eredményeit elemezték. A szakértők a különböző idegpályákat figyelték meg, végeredményként pedig megállapították, hogy hibás agyi mechanizmusok fedezhetők fel bennük. Ezek rossz egészségügyi eredményekkel járnak együtt.

Egyes tudósok poszttraumás stressz szindrómához hasonlítják ezt az állapotot, melyet legtöbbször a háborús veteránok, fizikai, szexuális vagy más típusú bántalmazás áldozatai, illetve életveszélyes helyzet túlélői tapasztalnak.

Továbbá a kutatók arra is kitértek, hogy sokkal súlyosabb strukturális zavarok mutatkoztak azoknál a résztvevőknél, akik több megkülönböztetéssel kerültek szembe az életük során, mint azoknál a személyeknél, akik ritkábban voltak rasszizmus áldozatai. Az adatok rámutatnak, hogy a stressz, az előítéletek, valamint a támadások hajlamosabbá teszik az elszenvedőket egészségtelen szerek — például alkohol és kábítószer — fogyasztására.

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a gyermekkorban megtapasztalt rasszizmus közvetlen és közvetett hatásai mélyen negatívan hatnak a szociális és érzelmi fejlődésre. Ez azt jelenti, hogy a szülők mentális betegségei — szintén a megkülönböztetés miatt — káros nevelési módszerekhez vezethetnek, melyeket a fiatalok generációk szenvednek el, hasonló traumákat szerezve.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today