éjszakai égbolt

A SpaceX-et azzal vádolják, hogy percekig vörösre színezte az éjszakai égboltot

A SpaceX Falcon 9 rakétaindítása ijesztően vörösre színezte az éjszakai égboltot.


Log into Facebook

„Éppen a Tejutat fotóztam, amikor az egyik képemen megjelent egy feltűnő vörös folt, ami 3 perccel korábban még nem volt ott, és szabad szemmel nem volt látható. Gondoltam, majd eltűnik. Ehelyett a következő néhány képen egyre nőtt, és beborította a délkeleti égbolt nagy részét"

− írta David Johnston fotós egy Facebook-bejegyzésben.

A fotós később rájött, hogy az első vörösre színezett kép egybeesett az Elon Musk tulajdonában álló SpaceX rakéta első fokozatának hajtómű égetésével, amikor az visszatért a földre, olvasható − olvasható a Futurism cikkében.

Az űridőjárás-szakértők később megerősítették, hogy a fotós gyanúja helyes volt. A Falcon 9 második fokozatának begyújtásakor ugyanez megismétlődött, a keletkező oxigénionok reakcióba léptek az éjszakai égbolt más molekuláival, ami elektronokat gerjesztett és vörös fényt produkált.

„Ez az izzás valószínűleg a rakéta kipufogógázainak hatása, ami akkor keletkezik, amikor a rakétahajtóművek 200-250 km magasságban begyulladnak"

− mondta Jeff Baumgardner, a Bostoni Egyetem fizikusa.

Az még vitatott, hogy a rakétakilövések mennyi károsak globális környezetünkre nézve, hatásaikat még vizsgálják a szakértők. De már vannak aggasztó jelek – és ezekre különösen figyelnünk kell, tekintve, hogy a kilövések egyre gyakoribbá válnak.

Nyitókép: Shutterstock