Forint papírpénzt a tárcájából előhúzó női kéz

Ennyi tartalék jelentene biztonságot számunkra

Egy friss felmérés szerint a magyarok kevesebb, mint harmada, 31 százaléka érzi magát anyagilag biztonságban, és mindössze 39 százaléka rendelkezik legalább egy hónapra elegendő megtakarítással.

A Portfolio megbízásából 1000 fős reprezentatív internetes kutatást végzett a Datalyze, melynek eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók fele érzi úgy, hogy legalább kétévnyi megélhetéshez elégendő megtakarítás kell ahhoz, hogy anyagilag biztonságban érezze magát.

A több mint félévre elegendő megtakarítással rendelkezők 43 százaléka legalább 5 évnyi megtakarítással érezné magát biztonságban, írja a Haszon.

A kutatásból emellett kiderült, hogy 100-ból 15-en inkább elégedettek az anyagi helyzetükkel, 70-en viszont inkább nem. A válaszadók 22 százaléka érzi úgy, hogy többet kellene a helyzet javítása érdekében spórolnia, 20 százaléka, hogy tudatosabban kellene megtakarítást választania, 13 százaléka dolgozna többet, 23 százaléka váltana állást, míg 16 százaléka szerezne új végzettséget, hogy javítson anyagi helyzetén.

A legjellemzőbb nem rendszeres típusú megtakarítás az otthon tartott készpénz, a lekötött bankbetét és az állampapír (általános pénzforgalmi jellege miatt a folyószámlapénzre és a pénztárcában lévő készpénzre nem kérdezett rá a felmérés).

A kérdőívből kiderült, hogy a válaszadók 21 százaléka tart otthon forintot és 9 százaléka valutát.

Nyitókép: Shutterstock