Idősebb pár

Azok az emberek, akik ezeken a helyeken élnek, 75 éves koruk előtt meghalnak

Egy új jelentés rangsorolta azt a 10 államot, melyekben 2020-ban a legtöbb korai halálozás történt 75 éves kor előtt.


Azonban némi megértést nyerhetünk annak alapján, hogy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint az Egyesült Államokban a várható átlagos élettartam 76 év. Az ezt megelőzően bekövetkező halál korai halálnak számít, és az állam/ország, amelyben élünk, jelezheti, milyen esélyünk van arra, hogy ebbe a kategóriába essünk.

A NY Requirements jelentése elemezte azokat az amerikai államokat, amelyeket 2020-ban a leginkább érint a korai halálozás. A jelentés a 75 éves kor előtt elvesztett potenciális életévek 100 000 főre vetített száma alapján az alábbiakat találta a legmagasabb korai halálozási aránnyal rendelkező államoknak:

 • Mississippi: 13,781
 • West Virginia: 13,072
 • Louisiana: 12,377
 • Alabama: 12,139
 • Kentucky: 11,942
 • New Mexico: 11,896
 • Tennessee: 11,654
 • Arkansas: 11,545
 • South Carolina: 10,898
 • Oklahoma: 10,873

A korai halálozás okai 2020-ban

A National Center for Health Statistics Years of Potential Life Lost Report szerint a korai halálozás okai 2020-ban a következők voltak, ebben a sorrendben.

 • Nem szándékos sérülés
 • Rák
 • Szívbetegség
 • COVID-19
 • Öngyilkosság
 • Gyilkosság
 • Májbetegség
„2020 példátlan év volt a COVID-19 és az ahhoz kapcsolódó betegségek miatt érintett és elvesztett életek tekintetében. Az egészségügyi dolgozók és az erőforrások kimerülése, valamint a fogyasztók tétovázása az orvoshoz vagy a kórházba való eljutást illetően további késedelmeket okozott a krónikus betegségben szenvedő egyének kezelésében. Sokan elszigetelődtek a családtól, a barátoktól és a munkatársaktól, néhányan reménytelennek érezték magukat, és egészségtelen megküzdési mechanizmusokhoz fordultak, beleértve a túlzott alkoholfogyasztást, a dohányzást, a mozgásszegény életmódot és a túlevést”

– mondta Dr. Carmel Person, a Norton Community Medical Associates geriátriai orvosa a Healthline-nak.

Dr. Robert Glatter, a New York-i Lenox Hill Kórház sürgősségi orvosa hozzátette, hogy a világjárvány következményei az akut traumás sérülésekkel és krónikus betegségekkel kapcsolatos szövődményekkel küzdő amerikaiak ellátásának elmaradásához vezettek.

„A mentális egészségügyi ellátás volt a legjobb példa arra, hogy egészségügyi rendszereink nem voltak képesek ellátni az öngyilkossági hajlamú és depressziós embereket, ami az öngyilkosságok számának megugrását eredményezte, a fegyveres erőszak miatti gyilkosságok számának drámai növekedésével együtt. Az alkoholfogyasztás meredeken megnőtt, ami tovább nehezítette a kórházi rendszereinkben az alkoholmérgezésben vagy elvonási tünetekben szenvedők ellátását”

– fogalmazott.

A korai halálozás veszélyének kitett népességcsoportok

A jelentés megállapította, hogy a korai halálozás szempontjából nagyobb kockázatnak kitett népcsoportok közé tartoznak az alaszkai őslakosok/amerikai indiánok, akiknél a korai halálozási arány mintegy 50%-kal magasabb, mint a nem spanyolajkú fehéreknél. Ezenfelül a csecsemőhalandósági arányok majdnem kétszer olyan magasak e népesség körében, mint a fehér gyermekek körében.

A fekete lakosság körében az idő előtti halálozás aránya 1960 és 2009 között folyamatosan kétszerese volt a fehér lakosságénak, a szív- és érrendszeri betegségek, az emberölés és a csecsemőhalandóság voltak a meghatározó tényezők.
Ráadásul a fekete lakosság körében a legmagasabb a csecsemőhalandóság az Egyesült Államokban.

A vidéki közösségekben élők szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve a korai halálozás szempontjából. A vidéki területeken élő fehér felnőttek korai halálozási aránya folyamatosan emelkedik, mely nagyrészt mérgezések, kábítószer-túladagolás és öngyilkosságok miatt következik be.

„Az etnikai és faji egyenlőtlenségek, a gazdasági egyenlőtlenségek és a földrajzi hatások mind egyértelmű szerepet játszanak az idő előtti halálozás általános kockázatának növelésében. Az ilyen egészségügyi, gazdasági és földrajzi egyenlőtlenségek kezelése nemcsak a közegészségügyi infrastruktúra javítása és megerősítése, hanem a jövőbeli világjárványok elleni fellépés szempontjából is kulcsfontosságú”

– mondta Glatter.

Hozzátette, hogy a magány és a depresszió az egyedül élő, kevés társadalmi kapcsolattal rendelkező idős amerikaiak körében egy másik olyan népesség, amelyet a depresszió, a szorongás és az öngyilkosság kiugró aránya érint.

„A mentális egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben mutatkozó egyenlőtlenségek kezelése kulcsfontosságú a jövőben. Ez olyan tervek kidolgozását jelenti, amelyek a terapeuták és pszichiáterek elérhetőségét elsődleges prioritássá teszik. Az internethez és a Wi-Fihez való hozzáférés lehetővé tétele kritikus szempont ebben a törekvésben.”

A leghosszabb élettartammal bíró államok

A jelentésből kiderült, hogy a következő államokban a legkevésbé valószínű, hogy valaki korán meghalna:

 • Hawaii
 • Massachusetts
 • Minnesota
 • New Hampshire
 • Washington

Bár számos tényező befolyásolja, hogyan öregszünk, milyen betegségeket tapasztalunk, vagy nem tapasztalunk, és meddig élünk, Person szerint néha nem az a kérdés, hogy meddig élünk, hanem az, hogy milyen minőségű az életünk.

„Jelentős különbség van a létezés mennyisége és az élet minősége között, és az öregedési tapasztalatainkat befolyásoló tényezők eltérőek lehetnek, de van néhány általánosság, amely mindannyiunkra hatással van”

– mondta.

Nyitókép: Shutterstock