Károly herceg és András herceg

Harry nem teheti meg azt a királynő virrasztásán​, amit a yorki hercegnek szabad

Korábban András, illetve Harry herceg is szolgált a hadseregben, majd mindkettőjüket megfosztották egyes címeiktől különböző okok miatt. Ennek ellenére Andrásnak megengednek II. Erzsébet királynő virrasztásán valamit, amit a sussexi herceg nem tehet meg. A rajongók felháborodtak a kivételezésen.


András herceget megfosztották minden tiszteletbeli katonai címétől, miután Virginia Giuffre szexuális visszaéléssel vádolta őt. Ezzel a tettévvel szégyent hozott a királyi családra és a monarchiára, így a büntetését nem kerülhette el. Harry herceg korábbi életében szintén kitűnően szolgálta a hazáját, például kétszer is járt Afganisztánban.

Tőle akkor vették el katonai címeit, amikor feleségével önként lemondtak királyi tisztségeikről, mert az megviselte a mentális egészségüket. Ennek ellenére Harry még mindig veteránokkal dolgozik, valamint támogatja a sebesült férfiakat és nőket. 2014-ben indította el az Invictus Gamest, ami egy évente megrendezett verseny, melyen a világ sérült és sebesült katonái atlétikában mérik össze erejüket.

A két különböző kegyvesztettség úgy tűnik, más megítélésben részesül a korona szerint, de nem úgy, ahogy gondolnánk. York hercegének egy különleges jogot biztosítottak a gyászidőszak egy bizonyos részére, melyben Meghan Markle férje nem részesülhet.

A hivatalos temetési rend szerint a koporsómenet után virrasztás következik. Az előírtak szerint kizárólag a királyi család dolgozó tagjai hordhatnak katonai egyenruhát az alkalmon, viszont András hercegnek szintén engedélyezték a tisztelet különleges jeleként. Harryre ez a kiváltság nem vonatkozik.

„Harry herceg nem szégyenszemre lépett ki a királyi életből. Az a nagybátyja, András herceg volt. Azonban, hogy megvédjék Andrást a szégyentől, Harry herceget megbüntették. Szégyenletes”

— kommentelte az egyik rajongó.