A Hold

A Föld Holdjának csupán pár órába telhetett, hogy kialakuljon a káoszból

Már hosszú évtizedek óta úgy tartják, hogy a Hold a Föld és egy ősi bolygó összeütközéséből született. A becsapódás egy hatalmas törmelékmezőt hozott létre, melyből holdunk évezredek alatt összeállt. Egy új modell szerint viszont ez a folyamat sokkal gyorsabban, alig pár óra alatt végbemehetett.


A tudósok az Apollo-11 1969. júliusi visszatérése után kapták az első támpontokat a Hold keletkezésével kapcsolatban. Akkor Neil Armstrong és Buzz Aldrin NASA-asztronauták kicsivel több mint 21 kilogramm holdi kőzetet hoztak vissza a bolygónkra elemzés céljából.

A vizsgálatok után a szakértők arra az eredményre jutottak, hogy a minták körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőttre datálhatók. Ennek értelmében a Hold valamikor a Naprendszer kialakulása utáni, nagyjából 150 millió évvel ezelőtti zavaros időszakban keletkezett. Más nyomok arra utalnak, hogy Föld és egy hipotetikus bolygó heves ütközése vezetett a kialakulásához.

Az ilyen nyomok közé tartozik többek között a holdi és a földi kőzetek összetételének hasonlósága, a két égitest pályájának megegyező iránya, a nagy együttes szögnyomatékuk, illetve más törmelékkorongok létezése a Naprendszerünkben.

A katasztrófában részt vett másik, elképzelt planétát Theianak nevezték el. A folyamat több szegmense is egyelőre vita tárgyát képezi a szakemberek között.

A hagyományos elmélet szerint az említett planéta a Földbe csapódva milliónyi darabra tört szét, majd lebegő törmelékké vált. A maradványai, valamint néhány elpárolgott kőzet és a fiatal bolygónk köpenyéből kiszakadt gáz lassan egy koronggá olvadtak össze, amelyből a Hold gömbje évmilliók alatt összeállt és lehűlt.

A szimulációk szerint így történhetett a Hold keletkezése:

A kép egyes részei azonban továbbra is homályban maradnak, például, hogy a Hold felszíne miért áll főleg földi anyagokból, ha az elmélet szerint túlnyomórészt a Theia törmelékéből áll.

A különböző forgatókönyvek megismeréséhez a kutatócsoport egy különleges számítógépes programhoz fordult, melyet direkt arra terveztek, hogy szimulálja a nagy mennyiségű anyagra ható gravitációs és hidrodinamikai erők összetett és folyamatosan változó hálóját.

„Nagyobb felbontással több részletet tudunk vizsgálni, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy nagyobb távcsővel nagyobb felbontású képeket lehet készíteni távoli bolygókról vagy galaxisokról, hogy új részleteket fedezzünk fel"

— olvashatjuk a kutatók szavait a ScienceAlert cikkében.

A vizsgálatok után a tudósok arra jöttek rá, hogy a Hold már néhány óra alatt kialakulhatott a Föld kilökődött darabjaiból és a Theia széttöredezett részeiből. Ez az elmélet elegáns választ adott a Hold azon látható tulajdonságaira, mint például a széles, ferde pályája, a részben olvadt belseje, valamint a vékony kérge.

A kinyert adatok bizonyításához a csapatnak még meg kell vizsgálnia a Hold felszíne alól származó kőzeteket, melyek feltárása a jövőbeli Artemis-küldetés központi célja lesz.

Nyitókép: Unsplash/Syed Ahmad