Boston Terrier kutya szagol ki a kocsi ablakból

A kutyák képesek „látni” a szagokat?

Egy új, a kutyákon végzett tanulmány kimutatta, hogy közvetlen idegi kapcsolat van a szaglás és a látás között.


Bár a kutyák kimondottan a szaglásukról híresek, kiderült, hogy ezzel az érzékszervükkel több dolog is összefüggésbe hozható. A kutyák ugyanis nem csak az orrukkal vizsgálják meg a körülöttük lévő világot, hanem az egész fejükkel érzik azt.

Egy új kutatás azt állapította meg, hogy a kutyák agya speciálisan támaszkodik a szaglásra, így kihasználva a látórendszerük erejét.

A kutya orra a körülötte lévő dolgokat, a világ szagát érzi, nem pedig azt, ami a szájukban van.

A kutyák szaglása

A tanulmány tudósai az állatok genetikáját és neurofiziológiáját vizsgálták, hogy megtalálják a szaglásuk forrásait. Míg a kutyák orrában nagyszámú szaglóreceptorok találhatóak (2 milliárd, az ember 50 milliójához képest) a génjeik lényegében mégis ugyanazokkal a detektorokkal vannak felruházva, mint mi.

Ez arra utal, hogy a kutyák által érzékelhető szagok sokfélesége összemérhető az általunk érezhető szagokkal, bár a kutyák sokkal kisebb koncentrációjú szagokat is képesek érzékelni. Azonban az már teljesen más, amit a kutya agya csinál ezzel az információval.

A szaglás és a vizuális agy közötti kapcsolat

Egészen eddig a tanulmányig keveset tudtak a kutyák szaglásának az agyukkal való kapcsolatáról. Hosszas vizsgálatok után azonban kiterjedt kapcsolatokat találtak a kutyák szaglóérzékelési neuronjaitól érkező jeleket fogadó szaglógömb és a látórendszernek otthont adó lebeny között. Más fajoknál azonban nem figyeltek meg megbízhatóan közvetlen kapcsolatot e két agyrégió között.

Akkor a kutyák látják a szagokat?

Nos, ami azt illeti ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy a kutyák számára a szagok és a vizuális tudatosság között egy híd van. Úgy kell elképzelni a kutyák szagok látását, mint ahogyan mi látjuk a körülöttünk lévő tárgyak vizuális formáit, vagy ahogyan érzékeljük a színek különleges vibrálását.

Nyitókép: Unsplash