Egy taxi jelölése

Így kerülhetjük el, hogy a taxisofőrök átverjenek külföldön

Ha egy idegen országba utazunk komoly gondot jelenthet, hogy a taxisofőrök át akarnak verni. Sajnos ez egy nagyon gyakori dolog, viszont néhány elővigyázatos lépéssel megúszhatjuk a súlyos és indokolatlan kiadásokat.


Jack Mitchell, a FairFx devizaműveletekért felelős vezetője így nyilatkozott a témáról:

„A TukTuk- és taxisofőrök gyakran azzal verik át a turistákat, hogy azt állítják, hogy elromlott az órájuk, és így túl magas árat kérnek az utazásért. Mások félretájékoztatják az utasokat, hogy a kiválasztott úti céljuk, egy szálloda, templom vagy múzeum túl van foglalva vagy zárva, mielőtt egy barátjuk szálláshelyére vagy látványosságához vinnék őket. Ezután magasabb viteldíjat számítanak fel, mielőtt egy kanyargós útvonalat választanának, hogy tovább emeljék az árat.”

Mivel az utazók idegen terepen járnak és a komfortzónájukból kiestek, így nagyon egyszerű átverni őket. De mit lehet tenni az ilyen csalások ellen?

Mitchell javaslata szerint kezdésképp nem szabad az utcán keresni sofőrt. Célszerűbb egy megbízható forráshoz fordulni, például a szálloda portásához vagy a repülőtér információs pultjához. Emellett a kocsiba szállás előtt ajánlatos megnézni online oldalakon, hogy hozzávetőlegesen milyen költségekkel érdemes számolni taxival.

Egym\u00e1s m\u00f6g\u00f6tt \u00e1ll\u00f3 taxik

Fotó: Shutterstock

Ha például a sofőr azt mondja, hogy a taxióra elromlott, akkor érdemes egy másik járművet keresni. Ha mindenképp le akar térni a taxis az előre megnézett úti célról, akkor is ragaszkodni kell az eredeti tervhez, vagy elhagyni a kocsit.

Az adott látványosságok meglátogatása előtt nézzük meg mindig az aktuális nyitvatartási időt. Ezzel kikerülhetjük, hogy a hamarabbi bezárással érveljen a vezető és inkább máshova próbáljon vinni. A szakértő ezeket javasolja, ha inkább más megoldásokat részesítenénk előnyben, és nem a taxikat:

„Ha teljesen el akarja kerülni a taxit, használjon fuvarmegosztó szolgáltatást, például az Ubert vagy a Lyftet. Aktiválhatja a Follow My Ride (Uber) vagy a Share My Ride (Lyft) eszközt is, így barátai nyomon követhetik hollétét."

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Express