Egy mosolygó kutya

Hamarosan érteni fogjuk, hogy mit beszélnek az állatok?

Az állatok nyelvének ismerése egy sci-fi filmbe, vagy egy mesébe illő elképzelés, azonban ez nem biztos, hogy sokáig így marad. Kutatók egy csoportja minden földi állat beszédét le szeretné fordítani az emberek számára is érthető jelekre. Ehhez a mesterséges intelligenciát (AI) hívják segítségül.


Az ambiciózus terv részeként nem csak a kutyák vagy macskák mondanivalójára akarnak rávilágítani, hanem szinte minden élőlényre kifejlesztenék a technológiát. Többek között férgekre, halakra és minden egyéb állatra vagy bogárra is. Ebbe az elképzelésbe a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman is képes volt befektetni.

„Fajfüggetlenek vagyunk. Az egész biológiában működjenek, a férgektől a bálnákig"

— mondta Aza Raskin, az ESP társalapítója.

A projekt az Earth Species Project (ESP) nevet kapta és egy nonprofit vállalkozásról van szó. 2021. decemberében publikálták az első tanulmányukat. A csapat eltökélt célja, hogy az élővilág szinte minden tagjával értelmes beszélgetést tudjon folytatni az emberiség, ezáltal közelebb kerülhessen mindenki a természet többi élőlényéhez — írja a Futurism. Ehhez a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulás eszközeit alkalmaznák.

Az állatok szintén használják a kommunikáció nem verbális formáit, így azok könnyen lefordíthatók lehetnek. Ilyen jelekkel beszélgetnek például a méhek is, akik egy jellegzetes tánccal tudatják egymással a beporzásra váró virágok helyzetét.

A látszólag áthidalhatatlan akadályt lebontani szándékozó csoportnak már sikerült egyes projektekkel bizalmat kiváltani az érdeklődőkből. Egyrészről egy kísérleti algoritmust hoztak létre, ami különféle állati zajokat elemezve meg tudja állapítani, hogy mely egyedek kommunikálnak. Egy másik említésre méltó eredményük, hogy állítólag egy eszközük képes utánzott állati hívásokat generálni.

„Ez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia beszéli a nyelvet. Akkor is, ha még nem tudjuk, mit jelent. Ezek azok az eszközök, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy levegyük az emberi szemüveget és egész kommunikációs rendszereket értsünk meg”

— zárta gondolatait Raskin a törekvéseikkel kapcsolatban.

Nyitókép: Shutterstock