Egy kincses térkép

Közel 300 ezer meteor helyét mutatja pontosan egy különleges kincses térkép​

Kicsiként minannyian gondolkoztunk azon, milyen jó lenne találni egy térképet, melyen az X jelölné az elrejtett kincs helyét. A kutatók nem tétlenkedtek, és szereztek maguknak egyet, így olyan űrbéli kőzeteket tudnak felfedezni az Antarktiszon, melyeket évezredek óta hó és jég fedett.


A hollandiai Delft Műszaki Egyetem kutatói mesterséges intelligencia segítségével találták meg nagyjából 300 ezer meteorit lelőhelyét az Antarktiszon. Szakértők számításai alapján a módszerük 80 százalékos pontossággal világíthat rá a — tanulmány szempontjából — megfelelő zónákra.

Antarktisz

Fotó: Unsplash/Derek Oyen

„Elemzéseink révén megtudtuk, hogy a hőmérsékletre, a jég áramlási sebességére, a felszín borítására és a geometriára vonatkozó műholdas megfigyelések jó előrejelzői a meteoritokban gazdag területek elhelyezkedésének. Arra számítunk, hogy a kincses térkép 80 százalékos pontosságú lesz"

— olvashatjuk a tanulmány vezetőjének, Veronica Tollenaarnek a szavait a ScienceAlert cikkében.

Mivel a kőzetek a gleccserek belsejébe zuhannak, így ott raktározódnak el. Ha egy lavina megindul, akkor a hóval együtt a meteorok is mozognak, majd a későbbiekben a felszínre kerülnek. Mindemellett a jég folyamatos kopása miatt a kőzetek gyorsan felhalmozódnak a talaj felszínén.

Ezek az anyagok túl kicsik ahhoz, hogy egyesével észlelni lehessen őket, de utóhatásukat bizonyos módszerekkel ki lehet mutatni. A hőmérséklet, a jég áramlásának sebessége, a felszín lejtése és az, ahogyan a jég visszaveri a radarjeleket, mindezen adatok kombinálásával és a gépi tanulással a kutatók meg tudják jósolni, hol koncentrálódnak a meteoritok.


Nyitókép: Unsplash/Nadjib BR