Egy asztronauta az űrben

Egy vállalat napelemeket küld az űrbe a folyamatos áramellátásért

A napelemek egyik legnagyobb problémája, hogy bizonyos területeken felállítva csak akkor tudnak működni, amikor éppen süti őket a Nap. Egy projekt most azt a célt tűzte ki célul, hogy az űrben létesít egy napelemrendszert, ami az energiát Földre juttatva folyamatos áramellátást biztosíthat.


Egy vezető kínai napenergiával foglalkozó vállalat azt állítja, hogy a világűrbe juttatott paneljeivel a hét minden napján, 24 órás menetidővel képes lehet energiát termelni, melyet hatékonyan visszajuttathatnak a Földre.

A Longi Green Energy Technology Company nevű vállalat azért keltette fel sokak érdeklődését, mivel a terveiben egy nagyon egyszerű célt határozott meg, semmi mentegetőzés vagy cifrázás nélkül. Az ottani tervezők egyedüli célja, hogy szerkezetükkel folyamatosan felhasználhatóvá tegyék a Napból származó energiát, ne csak akkor, amikor éppen a földi eszközöket éri a fény.

A Longi már nem az első vállalat, mely hasonló tervvel rukkolt elő. Korábban a Xidian Egyetem kutatói felfogták a Nap energiáját az űrben, majd azt mikrohullámú sugárzásra alakítva el tudták juttatni egy földi fogadóállomásra — olvashatjuk a Futurism cikkében.

Ezt követően egyszerűen elektromossággá alakították. Vagyis a technológia és az elképzelés már létezik.

A CalTech már 2013-ban kapott támogatást az űrbeli napelemek tanulmányozására, ezzel együtt pedig India, Japán és Oroszország is dolgozik hasonló projekteken. Mindent egybevéve jelenleg a Longi áll a legmesszebb a terv megvalósításában.

Wu Zhijian, a kormány által finanszírozott Kínai Űrkutatási Alapítvány elnöke azt mondta, hogy a vállalat által létrehozott űrbeli napelemes laboratórium megújuló energiával kapcsolatos partnerségekhez vezethet a jövőben.

Nyitókép: Unsplash/NASA