Kiderült, miért látunk élettelen tárgyakban is arcokat

Kiderült, miért látunk élettelen tárgyakban is arcokat

Elménk gyakorlatilag mindenhol és mindenbe képes belelátni bizonyos arcokat. Igaz ez a felhőkre, dugóaljzatokra, de még az eső után bekoszolódott ablakra is. A jelenségnek neve is van, és a kommunikációhoz van köze.A pareidolia egy olyan csalóka érzet, mely során bizonytalan véletlenszerű ingereket is tisztán kivehetőnek érzékelünk. Egy frissen közölt tanulmány szerint ilyen esetekben agyunk a hamis arcokat is valódinak értékeli ki.

Ennek oka, hogy a valódi és az illuzórikus arcok felismerésekor is ugyanaz a neurális áramkör kap jelet.

Mitul Grover/Unsplash

A kutatásban 17 önkéntes vett részt, akiknek valódi és hamis arcokat is mutattak a kutatók. A résztvevők egy előzetesen boldognak vélt arc kiértékelését követően könnyebben címkézték a soron következő arcokat is boldognak.

Ez alapján kijelenthető, hogy a illuzórikus arcoknak is képesek vagyunk érzelmeket tulajdonítani, ez pedig újabb bizonyíték, hogy arckifejezéseink szerepet játszanak az emberi kommunikációban. A szakemberek úgy vélik, éppen az arckifejezések univerzális fontossága miatt lehetséges, hogy a felhőkben is folyton-folyvást arcokat fedezünk fel.

A kutatás során az is kiderült, hogy a pareidolia által látott arcok bármilyen formájúak, méretűek és anyagúak lehetnek, precíz munkájának köszönhetően agyunk ugyanis képes lesz a vizuális jelek gyors feldolgozására.

(Forrás: Science Alert)