Bébi tengeri teknősök a homokos parton

Floridában minden bébi teknős nőstény – tudósok erre figyelmeztetnek

Egy floridai teknőskórház nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt négy évben tesztelt teknősök mindegyike nőstény volt, ami aggasztó tendencia és a klímaváltozásnak tulajdonítják.


A homok hőmérséklete, ahol a tojások kikelnek, befolyásolja a tengeri teknősök nemét. A hímek már a tengeri teknősök kisebbségét alkotják – számuk körülbelül 10:1 –, és ahogy melegszik a homok, egyre kevesebb hím fejlődik ki. Ez igen aggasztó tendencia a tudósok szerint - írja a Science Alert.

A szakértők nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy ez az irány milyen hatással van a tengeri teknősfajok túlélésére. Ettől függetlenül a klímaváltozás komoly nyomást gyakorol a veszélyeztetett állatokra – mondta egy szakértő.

„Hét tengeri teknősfaj létezik, és mindegyiküknél több a nőstény, ahogy az éghajlat melegszik"

– mondta Lucy Hawkes, az Exeteri Egyetem ökológusa, aki 2007 óta tanulmányozza a jelenséget.

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala szerint a 31 °C-nál melegebb homokban keltett tengeri teknőspeték nőstények lesznek.

Az elmúlt négy nyár az eddigi legmelegebb volt, mondta Bette Zirkelbach, a floridakeysi város Marathonban található Turtle Hospital menedzsere.

A jelenséget világszerte megfigyelték. Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy Kelet-Ausztráliában a teknősök 99 százaléka nőstény volt.

David Owens biológus, a Charlestoni College emeritus professzora 2018-ban azt mondta a The Washington Postnak, hogy néhány évtizeden belül nem lesz elég hím a tengeri teknősök populációjában.

„Ha elfogyna az összes hím, az veszélyeztetné a lakosságot, de nem hisszük, hogy ez hamarosan bekövetkezne”

– mondta egy másik tudós.

Ettől függetlenül az tagadhatatlan, hogy az éghajlatváltozás nyomást gyakorol a tengeri teknősfajokra.

Nyitókép: Shutterstock