A Föld körüli bolygókról készített illusztráció

Júniusban öt, távcső nélkül is jól látható bolygó sorakozik fel az égbolton

Csodával határos látványt lehet megpillantani ebben a hónapban, hiszen öt bolygó is — Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz — egymás mellett lesz felsorakozva. Az esemény várhatóan olyan látványos, hogy még teleszkóp se kell majd a megcsodálásához.


A sor a Merkúrral indul majd, vele egy vonalban pedig balról jobbra haladva felsorakozik a Vénusz, a Mars, a Jupiter, egészen a Szaturnuszig. A hasonló együttállásokat konjunkciónak nevezik a csillagászok, az utolsó ilyen pedig 2004 decemberében volt. Semmiképp nem érdemes kihagyni a pillanatot, mert csak évek elteltével történik ilyen.

Június 3-a és 4-e között lesz a legkisebb távolság a Merkúr és a Szaturnusz között — mindössze 91 fok —, ennek ellenére egész hónapban tökéletes kilátás nyílhat az összes égitestre. A másik dátum, amit ajánlatos felírni a naptárakba, az a június 27-e, akkor ugyanis a távolság 107 fokra nő, a Vénusznak és a Marsnak pedig a fogyatkozó Hold oldalain kell feltűnniük.

A bolyg\u00f3k egy\u00fctt\u00e1ll\u00e1sa

Sky & Telescope

Ezen a napon pár órán keresztül még a Merkúr is kifejezetten jól látható lesz. Bár a legjobb kilátás az Egyesült Államok területéről nyílik majd, ennek ellenére a Föld minden táján megcsodálhatók a felsorakozott bolygók az adott időszakban. A dátumokat nem kell szigorúan tartani, hiszen júniusban, tiszta éjjeleken ugyanúgy számítani lehet a megjelenésükre.

A csillagászok szerint bizonyos napokon még az Uránuszt és a Neptunuszt is megpillanthatják az amatőr csillagászok is, ehhez viszont már távcsőre és teleszkópra van szükség, mivel a Földről sajnos nem látni őket. Az alkalom előkészületei már egy ideje tartanak, mivel nagyjából egy hónappal ezelőtt a Mars, a Vénusz és a Jupiter együttállását vehették figyelemre az érdeklődők.

A korábbi jelenségről, valamint egyéb fontos dátumokról egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert