Egy búvár felé tartó cápák

Víz alatti cápavulkán tört ki a NASA szerint​

A NASA Föld-megfigyelőközpontja bejelentette, hogy Pápua Új-Guinea partjaitól nem messze egy filmbe illő katasztrófa történt, melyet első hallásra nem hisznek el az emberek.


El kell szomorítanunk azokat, akik valamilyen amatőr katasztrófafilmbe illő jelentre számítottak tűzben izzó húsevő vízi élőlényekről, hiszen a történtek nem ilyen elrugaszkodottak a valóságtól. A Salamon-szigetek környékén található Kavachi vulkán október óta először tört ki.

Miért hívják cápavulkánnak?

A pörölycápák és a valamivel kisebb selyemcápák valamilyen okból kifolyólag elözönlötték a vulkánkitörés pusztította mélységeket. Mellettük különböző óriás ráják és nagyobb halfélék is felfedezték maguknak a kies vizeket, azóta pedig ott tanyáznak — írja a Futurism. A szakértők egyelőre nem tudják, miért ilyen csalogató számukra az a környezet.

Egy 2016-os iromány szerint a cápák jelenléte tovább bővíti a Kavachi, valamint a többi víz alatt rejtőző vulkán ökológiájának rejtélyét, emellett pedig azt a kérdést is felvetik, hogy milyen szélsőséges környezetben képesek túlélni a tengeri állatok.

A Csendes-óceán egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, mely az 1939-es első kitörése óta számos kisebb szigetnek mondható szakaszt hozott léte, ezek többsége viszont eltűnt az évek során. Úgy tűnik, hogy a cápák érdekes lakóhelyválasztása még a NASA munkatársait is meglepte, hiszen az egyikük így írt a felfedezésről:

„Hallottatok már a Sharknadóról? Most készüljetek fel a cápavulkánra.”

Megjegyzésében a 2013-ban indult filmsorozatra utalt, melyben egy tornádóban repülő cápák jelentették az emberiség legnagyobb veszedelmét.

Nyitókép: Shutterstock