Egy búvár zseblámpával kémleli a víz alatti talajt

Egy friss felfedezés szerint ez a jelenség egy Egyiptomot letaroló cunamit okozhat

A Vörös-tenger mélyén egy tengeralattjáró legénysége sokkoló jelenséget fedezett fel, amely rengeteg ember életét veszélyezteti a partok mentén. Egyelőre még a szakértők sem tudják megmondani, pontosan mikor kerülnek Egyiptom és Szaúd-Arábia bizonyos részei víz alá a katasztrófa miatt.


A Föld tengerei olyan erőket rejtegetnek, melyek akár egy egész országot eltüntethetnek a térképről. Sam Purkis agyában villámcsapásként mehetett végig ez a gondolat, amikor a Vörös-tenger mélyén egy tengeralattjáróban vizsgálta a talajt. A hatalmas mélységben csupán a hajóba beszerelt lámpák fényében láthatott valamit, ekkor viszont olyan, három méter széles és nyolc méter mély repedést talált, amely milliók életét sodorhatja veszélybe.

A kutatások alatt megállapították, hogy a tenger fenekén megpillantott repedés egy 500 évvel ezelőtti földcsuszamlás eredménye, amely tíz méter magas hullámokat váltott ki. A hatalmas cunamiról nem készültek történelmi feljegyzések, ugyanis a környék akkoriban kizárólag alkalmi halászok bázisaként működött.

A kutatókat olyan vállalat finanszírozta, amely Szaúd-Arábia partvidékét fejleszti, és kockázatelemzés céljából indították a tengeralattjárót. A Vörös-tenger és könyéke rendkívül érzékeny a földrengésekre, de egy tenger alatti földcsuszamlás felfedezése arra utal, hogy más, szökőárat kiváltó erőkre is oda kell figyelni, melyek eddig elkerülték a szakértők figyelmét.

Egy b\u00fav\u00e1r a v\u00edz alatt

Fotó: Unsplash/Alex Rose

Az 500 évvel ezelőtti esemény során a föld 30 métert csúszott el, és már ennek hatására is életveszélyes hullámok indultak meg a szárazföld felé rettenetes gyorsasággal. Ha a jövőben még nagyjából ötven méterrel többet mozdul a talaj, akkor az egy — az elsőnél — sokkal nagyobb cunamit indítana el.

A felmérések szerint a víz elsőnek az egyiptomi üdülővárosba, Sharm El Sheikh-be jutna el. Egy perc és harminc másodperc alatt a partra csapódó hullámok akár 21 méter magasra is emelkedhetnek. Amennyiben a szárazföld további 100 métert csúszik, a Sharmot érő csapások 35 méterre nyúlhatnak, kicsit északabbra, a Mousa-öbölnél pedig akár 45 méteres magasságot is elérhetnek, és kevesebb mint három perc alatt érhetik el a partot. Néhány másodperccel ezeket követően a katasztrófa a szoros túloldalán lévő szaúdi partvidéket is elérné.

Az ilyen kutatások arra szolgálnak, hogy a part menti infrastruktúra gyenge pontjait mihamarabb észlelhessék, így megmenthessék az embereket egy ekkora veszélytől. Ha a jövőben meg tudják jósolni, mikor történnek meg ezek az események, akkor kellő időben megtehetik a szükséges óvintézkedéseket a lakosság védelme érdekében.


Nyitókép: Unsplash/Marek Okon
Forrás:
ScienceAlert