Egy dinoszaurusz

Mindig is tomboltak halálos influenzafajták — Halálos vírus végezhetett a dinoszauruszokkal?

A kutatók megállapították egy dinoszaurusz maradványaiból, hogy egy influenzaszerű megbetegedés gyengítette le a szervezetét, mely végül a halálához vezetett. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kór hasonló tüneteket produkált, mint az emberek számára is ismert egészségügyi panaszok.


A dinoszauruszlelet a Dolly nevet viseli, és egy hosszú nyakú, növényevő fajhoz, az úgynevezett sauropodák családjához tartozott. Hozzávetőlegesen 150 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban élt, a mai Montana állam területén.

A fosszília nyakcsontjainál egy szokatlan eltorzulásra figyeltek fel a szakemberek. Azok a csontok egykoron az dínó légzőszervrendszerének a részét képezték, és a rendellenes megjelenésből arra lehet következtetni, hogy egy tomboló, légúti fertőzés lehetett a probléma.

Azt nem tudni pontosan, hogy ez a kórság volt-e halálos kimenetelű, de ha nem, a csorda akkor is kitaszíthatta, vagy hátrahagyhatta Dollyt miatta, ezzel pedig könnyebb célpontja válhatott az ellenséges ragadozóknak. Összegezve tehát közvetlenül vagy közvetetten az influenza okozta az állat elpusztulását.

Az első csontokat 1990-ben találták, majd hosszú évek múlva jöttek rá, hogy egy odáig fel nem jegyzett fajról van szó. Az elvégzett tanulmányok szerint a sauropodák légzőszervrendszere meglehetősen hasonlított a ma élő madarakéhoz, így, miután megtalálták az érdekesen kinéző, eltorzult csontot, könnyebben be tudták azonosítani annak helyét és funkcióját.

Egy ki\u00e1ll\u00edtott, dinoszaurusz csontv\u00e1z

Fotó: Unsplash/Narciso Arellano

Az ehhez hasonló fertőzéseket baktériumok, vírusok, gombák és paraziták okozhatják. Hogy megtudják, mi miatt alakult ki a titokzatos, influenzaszerű megbetegedés, a kutatók madarakat és a — dinoszauruszok legközelebbi rokonainak tartott — hüllőket tanulmányozták. Mindezek alapján egy gombás fertőzést neveztek meg okozónak, mivel ez a madarakat és a hüllőket is egyaránt érintheti.

A tünetek feltehetőleg pontosan ugyanolyanok voltak, melyeket az emberiség is tapasztalhat egy komolyabb járványidőszakban: szúró köhögés, kontrollálhatatlan tüsszögés, magas láz és lüktető fejfájás.

„A kezedben tarthatod Dolly kövületét, és tudhatod, hogy 150 millió évvel ezelőtt az a dinoszaurusz ugyanolyan rosszul érezte magát, amikor beteg volt, mint amikor te vagy az. Én személy szerint nem tudok olyan fosszíliát, amellyel kapcsolatba kerültem volna, ahol ennyire együtt tudtam volna érezni az állattal"

— olvashatjuk az egyik kutató szavait a ScienceAlert cikkében.


Nyitókép: Unsplash/Fausto García-Menéndez