Ivangorod

Februártól nem mehetnek át az autók ezen az európai határátkelőn

Jövő év februárjában az Oroszországot és Észtországot összekötő Ivangorod határátkelőn már nem engedik át az autókat.


Mihail Mishustin orosz miniszterelnök elrendelte az Ivangorod határátkelőhely lezárását a járművek és az utasok számára a felújítás idejére. Szerencsére a gyalogosokat nem érinti a lezárás − írja a SchengenVisaInfo.com.

Az ERR News szerint az ivangorodi határátkelőhely átépítését 2023 késő tavaszára vagy kora nyarára tervezték. A lezárás kihatással lesz a Tallinn és Szentpétervár közötti közlekedésre. A társaság továbbra is meghatározza a Tallinnból Szentpétervárra való utazás lehetőségét autóbusszal, esetlegesen a határ gyalogos átlépését Narvában.

2023. szeptember 13-tól Észtország is új politikát hirdetett, amely megtiltja az orosz rendszámmal rendelkező járművek belépését az országba. Ezzel kapcsolatban Margus Tsahkna észt külügyminiszter rámutatott, hogy az oroszokat nem látják szívesen Észtországban, és hangsúlyozta a döntés helyességét. Kifejtette, ez a tilalom nem csak a magánjárművekre terjed ki, hanem a vállalati szállítási tevékenységre is.

Ivangorod, hat\u00e1r\u00e1tkel\u0151

Fotó: Shutterstock

Észtország szigorú vízumszabályai az orosz turisták számára a schengeni térségen belül továbbra is hatással vannak az idegenforgalmi ágazatra. Így 2023 nyári hónapjaiban (június, július és augusztus) Észtország több mint 1,25 millió turistát fogadott szálláshelyein. Ez a szám az előző évhez képest csekély, egy százalékos növekedést jelent. Ugyanakkor 12 százalékkal kevesebb, mint 2019 nyarán, a koronavírus járvány előtt.

Idén szeptemberben Finnország úgy döntött, hogy többé nem engedi be területére az orosz rendszámú autókat. A finn külügyminisztérium ennek eredményeként közölte, hogy ez a döntés összhangban van a Bizottság értelmezési utasításával, és a tilalom hivatalosan szeptember 16-án lépett hatályba.

Norvégia is megtiltotta az orosz rendszámú járművek beutazását. A lépést az orosz hatóságok bírálták, és azzal fenyegetőztek, hogy az EU és tagállamainak fellépése nem marad megfelelő reakció nélkül.

Hasonlóképpen Bulgária is csatlakozott azon uniós országok sorához, amelyek megtiltották az orosz rendszámú autók belépését területükre. A bolgár határrendészet vezetője, Anton Zlatanov jelentette be a tilalmat, amely október 2-án lépett életbe. Az intézkedés nemcsak a személygépkocsikra, hanem az áruszállító járművekre is vonatkozik.

Nyitókép: Shutterstock