Egy űrbéli jelenségről készített fotó

Mi van a fekete lyukak belsejében?​

Egy kutatócsoport a kvantumszámítást és a gépi tanulást alkalmazva új modellt kezdett elemezni a fekete lyukak megértéséhez, az új technológiának köszönhetően pedig hatalmas áttörést érhettek el a témában.


Már hosszú ideje a számítástechnika újabb lépcsőfokaként emlegetik a kvantumszámítást és a gépi tanulást, viszont szakértők megállapították, hogy ez a kettő nagyon ritka esetekben képes ugyan azon a projekten együtt dolgozni. Az egyik ilyen témakör megválaszolhatja az univerzum, ezzel együtt pedig az űrkutatás egyik legjelentősebb kérdését, mégpedig azt, hogyan viszonyul az általános relativitáselmélet a részecskefizika standard modelljéhez.

A fekete lyukakat teljes egészében az általános relativitáselmélet fizikája irányítja, viszont eseményhorizontjuk körül számtalan olyan részecske kering, melyek gyakorlatilag immunisak a gravitációra, de a standard modell struktúrája alá tartoznak.

Már régóta létezik egy olyan elmélet, mely szerint közvetlenül ezek a jelenségek fölött keringő részecskék pontosan ugyanúgy mozognak és gyorsulnak kétdimenziós formában, ahogy a fekete lyukak is teszik három dimenzióban — olvashatjuk a ScienceAlert írásában.

Ezt az elképzelést holografikus dualitásnak nevezik, melynek segítségével — a Michigani Egyetem és a RIKEN kutatói által vezetett csapat szerint — talán megválaszolhatják azt a kérdést, hogyan viszonyul egymáshoz a relativitáselmélet és a standard modell. Ennek az elméletnek az ábrázolását próbálják elkészíteni az új technológia segítségével.

Szakértők azt állítják, hogy ezek az új technikák jelentős előrelépést jelenthetnek más korábbi, ezen algoritmusok megoldására tett erőfeszítésekhez képest. Még nem tudni pontosan, hogy milyen eredményekkel szolgál majd a kísérlet, viszont az űrkutatásnak egy új lépcsőfokára léphetünk ezáltal.


Nyitókép: Unsplash/Guillermo Ferla