Egy fekete lyukról készített illusztráció

Találtak egy érdekes méretű fekete lyukat a galaxisunkban — ez a hiányzó láncszem?

Hogyan alakulnak ki az óriási méretekkel rendelkező fekete lyukak? Ez egy olyan rejtély, amelyre a kutatók már régóta keresik a választ. Most egy feltételezett köztes tömegű jelenség több információval szolgálhat a témában, így segíthet megérteni a galaxisunk működését.


A galaxisunk középpontja egy nagyon zsúfolt része az univerzumnak, melyből nehéz bármit is elkülönítve megfigyelni. Nagy teljesítményű rádióteleszkópok használatával kutatható az ottani környezet, például így észlelték a Tadpole (ebihal) névre keresztelt galaktikus felhőt is. A felfedezés megnyúlt alakja arra utal, hogy egy fekete lyuk húzóereje alakította ilyenre.

A tanulmány későbbi részeiben a szakértők modellezni kezdték a Tadpole-ben zajló kölcsönhatásokat. Eredményeik alapján egy olyan fekete lyukról lehet szó, melynek tömege hozzávetőlegesen 100 ezer szerese a Napének. Ez az adat egy köztes tömegű fekete lyukra utal, ami a hiányzó láncszem lehet a hasonló jelenségek tömegnövekedésének rejtélyében — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Az eddigi tudományos ismeretek alapján a fekete lyukak két külön kategóriáját különböztetjük meg. Az egyik az a csillagtömegűek csoportja — a Nap tömegének százszorosával érnek fel —, a másik pedig a galaxisok középpontjaiban elhelyezkedő szupermasszív fekete lyukaké. A másodikba tartozó jelenségek a Nap tömegének millió- vagy milliárdszorosát teszik ki.

Egy kis videós ismertető a köztes tömegű fekete lyukakról: 

A kettő közötti hézagba egyelőre nem fedeztek fel egyértelműen köztes tömegű fekete lyukakat. Ennek oka, hogy a galaktikus térben megbúvó jelenségek nem bocsájtanak ki látható fényt, így csöndben, észrevétlenül teszik a dolgukat. A csillagászcsoport tagjai így nyilatkoztak a felfedezésről és annak jelentőségéről:

„Ebben a tanulmányban egy elszigetelt, különös, kompakt felhő felfedezéséről számolunk be. A Tadpole térbeli tömörsége és más hullámhosszokon fényes társainak hiánya arra utal, hogy egy köztes tömegű fekete lyuk lehet benne."

A további felmérések megkezdéséhez a kutatócsoportnak előbb igazolnia kell a fekete lyuk létezését. Ehhez a chilei nagy teljesítményű Atacama Large Millimeter/submilliméter Arrayt alkalmazzák majd. Amennyiben sikerrel járnak, akkor az emberiség közelebb kerülhet a szupermasszív fekete lyukak megértéséhez.

Nyitókép: Shutterstock