Egy ember titokzatos, űrlényekre emlékeztető megvilágításban áll

Még 400 ezer évet kell várnunk, hogy földönkívüliekről​ halljunk

Az univerzum méreteiből adódóan szinte lehetetlen, hogy ne létezzen az emberiségen kívül más élet. Ennek ellenére mai napig nincs semmilyen bizonyíték idegen lényekre. A tudósok szerint talán 400 ezer év múlva lesz az első alkalom, hogy kapcsolatba léphetünk a galaxis más lakóival.


Ez az időmennyiség nagyon soknak tűnik, főleg egy olyan fajnak, amely csak néhány évszázada ismeri a földművelést. Egy új kutatás szerint viszont eddig kell kibírni az első tényleges kommunikációig a legrosszabb esetben. Ezzel együtt a legpozitív szituáció sem kecsegtet túl sok örömmel. A tanulmány szerzői — Wenjie Song és He Gao — munkájuk során korábbi tesztekből és elméletekből merítettek ötleteket.

Tudósok már rengeteg kutatást végeztek az évtizedek alatt, viszont nagyon nehéz olyan elméleteket létrehozni, melyek az élet kialakulását taglalják más bolygókon úgy, hogy az egyetlen kiindulási pont az a földi élet. Egy 2020-ban végzett tanulmány szerint a Tejútrendszerben hozzávetőlegesen 36 kommunikáló földönkívüli intelligens civilizáció (CETI) létezik.

Egy galaxisr\u00f3l k\u00e9sz\u00edtett fot\u00f3

Fotó: Unsplash/Bryan Goff

Ehhez az elmélethez a galaktikus csillagkeletkezési történeteket, a fémesség eloszlását, valamint a Földhöz hasonló bolygóknak a lakhatósági zónájukban keringő csillagok valószínűségét vették számításba. Az új tanulmány ezt a gondolatmenetet vitte tovább annak érdekében, hogy meghatározzák azt az időt, ahány év múlva kapcsolatot létesíthetünk más fajokkal.

Ehhez két paramétert állítottak fel. Az egyik a gazdatest csillagjának azt az élettartamát nevezte meg, ahány évesnek lennie kell a bolygó uralkodó létformájának kialakulásához. A másik szám azt határozza meg, hány százalék esélye van egy intelligens létforma kibontakozásának az adott égitesten. Mindezek után egy optimista és egy pesszimista becslést határoztak meg.

A legjobb forgatókönyv szerint 25 százalékos élettartamúnak kell lennie egy csillagnak, valamint minden egyes földi bolygó esetében csak 0,1 százalék az esélye egy CETI megjelenésének. A pozitív gondolat 42 ezer CETI létezését sugallja, ennek ellenére 2000 évet kellene várnia az emberiségnek az első társalgás megkezdéséhez.

Bolyg\u00f3kr\u00f3l k\u00e9sz\u00edtett k\u00e9p

Fotó: Shutterstock

A pesszimista elmélet 75 százalékos csillagélettartamról és 0,001 százalék esélyről árulkodik egy faj kialakulására. Ezt tudva nagyjából 400 ezer évre lehet számítani a beszélgetés megkezdéséhez. Sajnálatosan ezt az emberiség nem biztos, hogy megéli. A tanulmányért felelős páros így nyilatkozott erről:

„Azonban felvetették, hogy a civilizációk élettartama nagy valószínűséggel önkorlátozó, számos lehetséges zavaró tényező miatt, mint például a népesedési problémák, nukleáris megsemmisülés, hirtelen klímaváltozás, kóbor üstökösök, ökológiai változások, stb. Ha a világvége érvelés helytálló, akkor bizonyos pesszimista helyzetekben az emberek a kihalás előtt nem kaphatnak semmilyen jelzést más CETI-ktől."

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert