A Szex és New York főszereplői, illusztráció

Jobb helyzetben vannak a gyermektelen nők férfi társaiknál

Egy friss tanulmány szerint több szempontból is előnyösebb helyzetben vannak férfi társaiknál azok a nők, akik nem vállalnak gyereket.


Az amerikai népszámlálási hivatal kedden közzétett jelentése szerint az 55 éves vagy annál idősebbek közül körülbelül minden hatodik gyermektelen, de ami érdekesebb, hogy a gyermektelen idősebb nők – az egészséget és a jólétet illetően – jobb helyzetben vannak, mint a férfiak.

A tanulmányt a statisztikai hivatal azért végezte, hogy jobban megértse a gyermektelen felnőtteket, mivel a számuk a csökkenő házasságkötési arány és a népesség elöregedése miatt egyre nő annak ellenére, hogy a házasságon kívüli gyermekvállalás egyre gyakoribbá vált a fiatal felnőttek körében. A kutatásból az is kiderül, hogy az 55-64 évesek több mint 19 százalékának nincs gyermeke, míg a 65-74 éveseknél ez az arány 15,9 százalék, a 75 éveseknél pedig 10,9.

Ha a fizikai egészséget nézzük, a gyermekes férfiak és nők, valamint a gyermektelen nők mintegy háromnegyede mondta, hogy kiváló, nagyon jó vagy egyszerűen jó egészségnek örvend. A gyermektelen férfiak esetében ez az arány alacsonyabb, több mint 71 százalék, állapította meg a felmérés. Emellett a kutatásból az is kiderült, hogy a nők nettó fizetése sokkal magasabbnak bizonyult.