Egy hajóroncsról készített kép

Hátborzongató felvételek készültek a legmélyebben fekvő hajóroncsról

Az USS Samuel B. Roberts hajó maradványait közel 7000 méterrel a tengerszint alatt találták meg, így ez lett a valaha látott legmélyebben fekvő hajóroncs. Viszonyításképp, a Titanic hozzávetőlegesen 4000 méteres vízmélységben terül el.


A vízjáró egykoron az amerikai haditengerészet rombolójaként szolgált. Egy legénységgel felszerelt tengeralattjáró ebben a hónapban nyolc napon át tartó merülés során vizsgálta a megrongálódott hajótestet. A USS Samuel B. Roberts 1944. október 25-én süllyedt el, amikor az amerikai erők a Fülöp-szigetek — akkor még amerikai gyarmat volt — japán megszállás alóli felszabadításáért harcoltak.

„A 6895 méteren nyugvó hajóroncs mostantól a valaha megtalált és felmért legmélyebben lévő hajóroncs. Ez a kis hajó a japán haditengerészet legjobbjaival szállt szembe és a végsőkig küzdött velük”

— írta Victor Vescovo, a Caladan Oceanic alapítója, aki a tengeralattjárót vezette.

Az amerikai haditengerészet feljegyzései szerint a csata után a túlélők közel három napig lebegtek a vízen, várva a mentőcsapatokat. Sokan közülük belehaltak a sérüléseikbe, vagy a később következett cápatámadásokba. A 224 fős legénységből 89-en haltak meg.

A mostani találat előtt az USS Johnston tartotta a rekordot, ugyanis arra 6500 méteres mélységben bukkantak rá. A kutatások során Vescovo csapata egy másik, 7000 méternél is mélyebbre került hajóroncsot is keresett, ami az USS Gambier Bay nevet viseli. Egyelőre azt nem sikerült megtalálniuk. Az USS Hoel után azért nem kutattak, mert nem áll rendelkezésre pontos információ az elsüllyedése helyéről.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert