Egy papírból kivágott törött szív, felfűzve egy cérnára

Ezek a legmérgezőbb módjai egy kapcsolat lezárásának​

Egy nemrég megjelent tanulmányban az online randizás világában kialakult kapcsolatmegszakítási stratégiák eredményeit vizsgálták. Alábbi cikkünkben arra hívjuk fel a figyelmet, milyen hatással vannak ezek a mentális egészségre.


A kutatócsoport tagjai az adatgyűjtési időszakban 176 darab 18 és 36 év közötti felnőttet toboroztak — olvashatjuk a Psychology Today cikkében. Az alanyokat arra kérték, hogy emlékezzenek vissza egy olyan esetre, amikor ilyen kapcsolatmegszakító módszereket alkalmaztak velük szemben:

  • Ghosting: olyan gyakorlat, amikor az egyik fél kilép a kapcsolatból vagy a barátságból, indítékait pedig nem osztja meg a másik személlyel. Ezzel együtt figyelmen kívül hagyja a partnere bármely kommunikációs kísérletét;
  • Orbiting: valamilyen szinten hasonlít az előző fogalomhoz, csupán itt az ember a beszélgetés megszakítása után továbbra is követi a beszélgetőtársát a közösségimédia-oldalakon;
  • Elutasítás: a kilépő egyértelműen közli a romantikus vagy baráti kapcsolatból való kilépésre vonatkozó döntését, majd magyarázatot is ad rá.

A résztvevők egy sor pszichológiai kérdésre válaszoltak, melyek arra vonatkoztak, hogy hogyan élték meg ezeket az eseteket. Többek között pontozniuk kellett az egyetértésük szintjét olyan állításokkal kapcsolatban, mint hogy megbántva érezték magukat, vagy hogy felelősek voltak az események alakulásában.

Szak\u00edt\u00e1s ut\u00e1n sz\u00e9tt\u00e9pett fot\u00f3

Fotó: Shutterstock

Végeredményként megállapították, hogy mindhárom típus az elutasítással kapcsolatos érzelmeket váltott ki az alanyokból, viszont a ghosting, majd az orbiting volt az a stratégia, mely a legtöbb pszichológiai kárt okozta. Emellett arra a következtetésre jutottak, hogy az orbiting a kétértelműsége miatt sokszor fájdalmasabb lehet az embereknek.

Ez a szakítási módszer kontraproduktív a legtöbb esetben, ugyanis a szórványos figyelem gátolja az áldozatokat abban, hogy továbblépjenek a történtek után. Mind ezek fölött a résztvevők a ghostingot váratlanabbnak és tisztességtelenebbnek érzékelték, mint a hagyományos elutasítást.

„Nem minden szakítási stratégia fáj ugyanúgy. Az elutasításhoz képest a ghosting általában rosszabb eredményekhez vezet"

— állapították meg a kutatók.

Nyitókép: Unsplash/Kelly Sikkema