Karikó Katalin

Karikó Katalin átvette a Bolyai-díjat

Karikó Katalin kutatóbiológus kapta az idei Bolyai-díjat tudományos pályafutása során elért eredményeiért.

A díj személyes átvételére ünnepélyes körülmények között, a köztársasági elnök, a Bolyai Díj Alapítvány vezetői, valamint a korábbi években Bolyai-díjjal kitüntetett tudósok jelenlétében került sor a Magyar Tudományos Akadémián.

A díjátadó ünnepségen Dr. Szabó Gábor, a Bolyai Díj Alapítvány Kuratóriumának Elnöke beszédében Karikó Katalin tudományos eredményeinek a nemzetközi akadémikus közegre és a közéletre gyakorolt, egyaránt kiemelkedő hatását méltatta. Karikó Katalin „nemcsak méltán világhírű emberként és kutatóként, hanem olyan személyiség, akinél jobb példaképet aligha állíthatnánk a jövő generációk kutatói elé” – fogalmazott.

Az 1998-ban Karsai Béla, Lantos Csaba, Dr. Somody Imre,Somody Imréné és Várkonyi Attila alapítók, valamint Alexander Brody csatlakozó alapító által alapított és kétévente átadott Bolyai-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást és a tudományt, így biztosítva a tudósokat megillető társadalmi elismertséget.

A civil kezdeményezésre, magántőkéből létrehozott alapítványi díjat azok a magyar állampolgárságúvagy magyar származású személyek kaphatják meg, akik nemzetközi szinten is kimagaslóeredményeket érnek el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

Nyitókép: Jánossy Noémi