Két kutya együtt fut

A barátságos kutyák hatalmas hátrányból indulnak egy kutatás szerint

Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a kutyák esetében milyen személyiségjegyek járulnak hozzá a dominancia kialakulásához, ezzel pedig a hierarchiai felépítéshez. Az eredmények nem túl kecsegtetőek a barátságos és szeretetteljes kutyusokra nézve.


615 olyan kutyatulajdonos töltötte ki a teszteket, akiknek legalább két háziállata van. A vizsgálatokkal azt szerették volna felmérni a kutatók, hogy milyen személyiségjegyek szükségesek a hatalmi sorrend kialakításához. A kutyafajták öt legfőbb tulajdonságát vették alapul, melyek a szeretet és az egyetértés, a nyitottság és a lelkiismeretesség, valamint a neuroticizmus.

Azoknál az állatoknál, akiknél az első két tulajdonság dominált, sajnos nem volt jellemző a felsőbbrendűség kialakulása. Ezzel szemben azok a kutyák, akiknek a nyitottság és a lelkiismeretesség volt kiemelkedő, sokkal valószínűbb volt a magasabb szintű szerep betöltése. Az ötödik személyiségjegy nem mutatott összefüggést ezzel a témakörrel.

Mindezek mellett a kutatások azt is bebizonyították, hogy az idősebb kutyák általában magasabb dominancia-pontszámot érnek el, szóval az életkor is befolyásolja a rangsort.

H\u00e1rom kiskutya egym\u00e1s mellett

Fotó: Unsplash/Anoir Chafik

"Az volt a célunk, hogy kiderítsük, milyen tulajdonságok kapcsolódhatnak a hierarchiák kialakulásához és az egyedek rangsorához”

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Míg a vadonban a rangsor felállítása sokszor élet-halál között döntött, így fontos volt az állatok számára, hogy dominánsabbak legyenek falkatársaiknál, és úgy tűnik, hogy ez a jelenség a háziasított fajok esetében is érvényesül, bár az alacsony rangsorolás következményei nem olyan súlyosak.

Nem tudni, hogy miért alakul ki hierarchia a közvetlen veszély és szükségesség hiányában, tehát további vizsgálatok szükségesek a témakörben.


Nyitókép: Unsplash/Alvan Nee