Egy repülőgép ülései

Légiutas-kísérők elárulták, melyik a legjobb ital, amit a gépeken kérhetünk

Milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztani a repülőgépeken? Erre a kérdésre légiutas-kísérők árulták el az egyértelmű választ. Mint kiderült, nem kell sokat válogatni, hiszen a szakértők egy fogás és egy típusú folyadék mellett teszik le mindig a voksukat.


Ha érezted már azt, hogy az ételeknek és az italoknak teljesen más az ízük a repülőkön, mint a földön, akkor nem vagy egyedül. Amit viszont még fontosabb megjegyezni, hogy ez nem a repterek konyhái miatt van így. Nem az ő főzéstípusuk más, hanem a környezet befolyásolja az ízlelőbimbók érzékelését.

Hogy lehet ez?

A levegőben más légnyomás és eltérő páratartalom uralkodik. Mindezek azt befolyásolják, hogy a repülőkön ülő személyek más ízeket éreznek evés és ivás során. Alice Williams — az OriGym Centre of Excellence táplálkozási tanácsadója — így nyilatkozott erről a témáról:

„Repülés közben két fő dolog történik a levegővel: megnő a nyomás és csökken a páratartalom. Az alacsony nyomás és a szárazság kombinációja az, ami végső soron az ízlelőbimbóinkat is megváltoztatja. A repülőgépen uralkodó szárazság a szaglásunkat is csökkenti. Mivel a szaglás nagy részét teszi ki annak, hogy hogyan ízleljük meg az ételt, ez azt is befolyásolja, hogy milyen íze van az ételnek a levegőben."

Mindemellett van néhány olyan fogás, ami kifejezetten finomabb a levegőben. Ilyen például a paradicsomlé, mely úgynevezett umamit tartalmaz. Ez egy olyan összetevő, amit nem befolyásol a repülés közbeni változás. Tehát ennek az ízeit képesek vagyunk ugyanúgy érezni repülés során, mint a földön, sőt, talán még finomabb is a levegőben. Éppen ezért van az, hogy néhány légitársaság a paradicsomlevet ingyen elérhető frissítőként kínálja az utasoknak.

Ételek tekintetében a tonhalas szendvicsek számítanak a legjobb választásnak. Ennek oka szintén az unami nevű összetevő. Azok számra, akik nem rajonganak a tonhalért, egy erős sajtos-paradicsomos szendvics lehet a megfelelő választás az Express cikkében leírtak alapján.