Légi panorámakép Lisszabonról, a Marques de Pombal térről, Portugália

Európai városok, ahol a legjobb turistának lenni idén

A VisaGuide.World idén is közzétette éves rangsorát a legjobb európai fővárosokról, ahová 2024-ben érdemes ellátogatni.


A lista első helyén Lisszabon áll, melyet Amszterdam követ, míg a tizedik helyen Párizs zárja a listát. Általánosságban a rangsor azt mutatja, hogy az európai fővárosok drágábbak, kevésbé biztonságosak és kevésbé barátságosak, mint tavaly.

Portugália fővárosa már régóta sokakat magával ragadó úti cél, élénk építészetével, lenyűgöző tájaival és meleg időjárásával. A kontinens más fővárosaival összehasonlítva, Lisszabon nemcsak a legolcsóbb lehetőségek között van, de a legbiztonságosabb és a legbarátságosabb is a turisták számára, írja a SchengenVisaInfo.

A VisaGuide.World éves rangsora, amely azon alapul, hogy az utazók mit értékelnek leginkább, amikor Európába látogatnak, rámutatott, hogy Lisszabon most a legjobb főváros, ahová érdemes ellátogatni, mindössze 29,83 ponttal.

2024-ben az utazók mindössze 385 eurós heti költségvetéssel látogathatják meg a várost, bár ugyanez jövőre az infláció és a közelgő 4 eurós éjszakánkénti idegenforgalmi adó miatt várhatóan emelkedni fog.

A rangsor kiemeli, hogy a lisszaboniak híresek a szívélyességükről, közvetlenül a spanyolok és az olaszok mögött, és ugyanők lenyűgöző angol nyelvtudással rendelkeznek.

Idén februárban a portugáliai turisztikai szálláshelyek 1,8 millió vendéget és 4,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ez 276,4 millió euró összbevételt és 202,1 millió euró szállásdíj bevételt jelentett, ami az utóbbi kettő esetében egyaránt mintegy 13 százalékos növekedést jelent. A portugál nemzeti statisztikai intézet (INE) adatai szerint a legfontosabb külső piacok az Egyesült Királyság és Németország.

Minden régióban nőtt a vendégéjszakák száma, Oeste e Vale do Tejo (+17,2%) és RA Açores (+14%) régiókban nagyobb mértékben. A legkisebb növekedést Alentejo (+1,5 százalék) és Centro (+1,7 százalék) régióiban regisztrálták.

Lisszabon már évek óta a nemzetközi utazók által leglátogatottabb portugál régió, 2022-ben összesen 5,4 millióan töltöttek itt legalább egy éjszakát, 2023-ban pedig ez a szám közel 6,5 millió volt.

Európa 10 legjobb fővárosa, ahová érdemes ellátogatni

A VisaGuide.World éves rangsorában a következő európai fővárosok szerepelnek a tíz legjobb európai főváros között, ahová turistaként érdemes ellátogatni:

  1. Lisszabon, Portugália
  2. Amszterdam, Hollandia
  3. Pága, Csehország
  4. Varsó, Lengyelország
  5. Madrid, Spanyolország
  6. Zágráb, Horvátország
  7. London, Egyesült Kiráyság
  8. Róma, Olaszország
  9. Bern, Svájc
  10. Párizs, Franciaország

A tavaly első helyen álló Amszterdam idén a második helyen áll, ami több tényezőnek is köszönhető. A jelentés rámutat, hogy az utazóknak most több pénzre van szükségük ahhoz, hogy Amszterdamba látogassanak - 465 euróra a tavalyi 315 euró helyett -, miközben a turisták iránti barátságosság is csökkent.

Nyitókép: Shutterstock