Dubaji nemzetközi repülőtér

Így fog kinézni a világ legnagyobb, új reptere - fotó

Az Al Maktoum nemzetközi repülőtér (más néven Dubai World Central) jelenleg 128 milliárd dirham (53,3 milliárd dollár) értékű átfogó felújításon esik át. Az Emirates légitársaság ízelítőt adott a dubaji Al Maktoum nemzetközi repülőtéren épülő bázisáról.

Végleges elkészülte után a komplexum a tervek szerint ötször akkora, 70 négyzetkilométer lesz, mint a jelenlegi Dubaji nemzetközi repülőtér (DXB), öt párhuzamos kifutópályával és 400 repülőgép-kapuval, és a becslések szerint évente 260 millió utast fog kiszolgálni öt terminálon keresztül. Emellett ez lesz a város fő nemzetközi csomópontja is.

Őfelsége Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, Dubai uralkodója elmondta, hogy Dubaj déli részén egy egész várost építenek a repülőtér köré, amely az egymillió ember lakhatási igénye is követni fogja és a világ vezető vállalatainak ad majd otthont a logisztikai és légi közlekedési ágazatban.

„Egy új projektet építünk a jövő generációi számára, folyamatos és stabil fejlődést biztosítva gyermekeinknek és az ő gyermekeiknek is. Dubaj lesz a világ repülőtere, kikötője, városi központja és új globális központja”

– fogalmazott.

Paul Griffiths, a dubaji repülőterek vezérigazgatója hozzátette, hogy Dubaj növekedése mindig is kéz a kézben járt a légi közlekedési infrastruktúra fejlődésével, és ma újabb merész lépés következik ezen az úton.

„[A második fázis bejelentése] a kezdetét jelenti annak a hatalmas erőforrás-befektetésnek, amelyet számos érdekelt fél eszközöl egy olyan korszerű repülőtér megtervezésében és megépítésében, amely gyors, kényelmes és magas színvonalú 21. századi élményt nyújt majd ügyfeleinknek.”

A következő évtizedben a DXB a tervek szerint teljesen átköltözik az új és továbbfejlesztett létesítménybe.