A felfedezett, galaxisok összeütközéséből keletkezett lökéshullám

Kolosszális űrbéli jelenséget rögzítettek, ami sokkal nagyobb az univerzumunknál

Több milliárd évvel ezelőtt ütközött össze két galaxis, a keletkezett lökéshullám viszont mind a mai napig érzékelhető, kiterjedése pedig sokkal nagyobb a mi univerzumunknál. Kutatók az eddigi legérzékenyebb rádióteleszkóppal kezdték vizsgálni a jelenséget, a megfigyelések pedig betekintést engedhetnek a jövőbe.


A lökéshullám fényesen ragyogva jelenik meg a rádióhullámhosszon, és méreteiből adódóan könnyedén elnyelhetné a Tejútrendszert, amely becslések szerint nagyjából 100 ezer fényév átmérőjű lehet. A kutatók számításai alapján 6,5 millió fényévre terjedhet ki ez a mérhetetlen erő a galaktikus térben.

Ezt lehet nevezni az univerzum legmasszívabb jelenségének, melyet most a Dél-Afrikában található MeerKAT rádióteleszkóp segítségével figyeltek meg. A feljegyzések az eddigi legrészletesebb betekintést engednek ebbe az űrbéli hullámba, melyet Abell 3667-nek neveztek el.

A l\u00f6k\u00e9shull\u00e1m \u00e9s a Tej\u00fatrendszer k\u00f6zti m\u00e9retk\u00fcl\u00f6nbs\u00e9g

Fotó: Francesco de Gasperin/SARAO

Szakértők szerint a hullámok fénysebesség közeli gyorsaságra késztetik az elektronokat, melyek végül áthaladnak egy mágneses mezőn. Ennek a folyamatnak az eredménye egy rögzíthető rádióhullám, amely a megfigyelést teszi lehetővé.

„A lökéshullámokat fényes szálak bonyolult mintázata szövi át, amelyek nyomon követik az óriási mágneses mezővonalak helyét és azokat a területeket, ahol az elektronok felgyorsulnak”

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

A halmazok összeolvadásához kapcsolódó lökéshullámokat rádiórelikviáknak nevezik, és ezek segítségével lehet vizsgálni a halmazon belüli galaxisközi tér folyamatait és jelenségeit. A MeerKAT bevetésével egy kicsit haladni lehet a tanulmánnyal, és betekintést enged a jövőbeli tesztekbe is. Egy éppen fejlesztés alatt álló szerkezet bevetésével egy eddig soha nem látott rádiótávcsővel szemlélhetik majd az égboltot. A Square Kilometre Array (SKA) névre keresztelt teleszkóppal várhatóan 2027-re készülnek el.


Nyitókép: Francesco de Gasperin/SARAO