A Hold

Látványos felvételen a pillanat, ahogy egy meteor becsapódik a Holdon

Bár a Hold felszínén végbemenő környezeti események unalmasnak mondhatók a földiekhez képest, azért tartogatnak meglepetéseket. Egy csillagász éppen most észlelt egy látványos villanást a szomszédos planéta felszínén, mely egy hatalmas meteor becsapódására utal.


A szóban forgó felvételt Daichi Fujii csillagász készítette az otthonában felszerelt megfigyelőrendszer segítségével. Bár nem kellene meglepődni azon, hogy egy űrszikla belecsapódik a Holdba, a jelenség mégis különleges. Korábbi kutatások során bebizonyították, hogy a Föld légkörébe évente nagyjából 17 600 űrszikla érkezik, melyek nagyobbak 50 grammnál.

Ezek a légkörbe való beérésükkor és a zuhanás során elégnek, így a talajra már csak apró szemekként, vagy por formájában érnek le. Ha egy nagyobb kőzet el is éri a felszínt, a környezet és a hatások miatt változó Föld gyorsan elsimítja a károkat. Nem úgy, mint a Hold. Ott nincs egy külső védőréteg, ami megóvná a felszínt a becsapódásoktól.

Éppen ezért van az, hogy a Hold felszíne tele van kráterekkel. Felmérések során szakértők megállapították, hogy a Holdba hozzávetőlegesen óránként 8 űrszikla csapódik bele, melyek akkorák, hogy az ütközés során felizzanak.

Egy ilyen ütközést pillantott meg Fujii is. A ScienceAlert cikkében így idézték a szavait:

„Ez a kép a 2023. február 23-án 20:14:30,8-kor megjelent holdi becsapódási villanásról készült az otthonomból, Hiratsukából (a tényleges sebességgel lejátszva). Hatalmas villanás volt, amely több mint 1 másodpercig világított. Mivel a Holdnak nincs légköre, a meteorok és tűzgömbök nem láthatók, és abban a pillanatban, amikor egy kráter keletkezik, felizzik."

További kutatásokat kell majd végezni a jelenséggel kapcsolatban. A csillagászok a kráter méretéből következtethetnek majd az objektum eredeti méretére, illetve a becsapódási sebességére. Így az emberiség bővebb információkat szerezhet a Holdat érő folyamatos aszteroidaesőről és annak felszínre gyakorolt hatásairól.

Nyitókép: Shutterstock