A Monticello-gát víznyelője

A pokol szájának tűnő vízi nyílás valóban létezik, és sokkal érdekesebb, mint hittük

A Monticello-gát felszínére pillantva horrorisztikus látvány tárulhat a turisták elé, hiszen a víz mintha megnyílna és egy kör alakú lyukban egészen a végtelenségig érne. Sokan azt hihették, hogy optikai csalódás vagy filmes effektek műve, a valóság azonban sokkal meghökkentőbb.


A Lake Berryessa környékén élő helyiek csak Glory Hole-nak becézik csodálatos látványosságukat, mely a közhiedelemmel ellentétben nem a természet szüleménye és egyáltalán nem a pokol kapuja. A Monticello-gátnak valójában pont egy ugyanolyan víznyelője van, mely a kádak és a mosdókagylók alján is található. Az 1950-es években épült és a hagyományos, csúszdaszerű kiömlőnyílások alternatívájaként szolgál.

Egy oldalsó gátnak nem lett volna helye a környéken, így a tervezők egy másik módszerrel álltak elő a víz elvezetésére. Arra az esetre tervezték, ha a nagyobb esőzések után keletkező folyadékmennyiség túl soknak bizonyulna a gát számára. Több hasonló kivitelezés is fellelhető a világ több táján, viszont ez a legnépszerűbb. A 2017-es évben több százan, míg két évvel később már több ezren gyűltek össze megcsodálni a működését.

Méreteit figyelembe véve egy 22 méter széles és 75 méter hosszú lefolyólyukról van szó, melyen hozzávetőlegesen másodpercenként 1360 köbméter víz zúdul le. Az életveszélyesnek és félelmetesnek tűnő látvány ellenére nem kell megijedni, hiszen egyrészről a szakemberek szerint egyáltalán nem nagy a sodrása, másrészről szigorúan védik az építményt.

Nagyobb viharokat követően a helyiek, valamint a turisták is előszeretettel vonulnak ki a tóhoz megcsodálni a félelmetes csodát, aggodalomra viszont nincsen oka senkinek. A víztározó el van kerítve, és tilos úszni vagy csónakázni rajta.

A történelem során mindössze egy halálesetet jegyeztek fel a lyukkal kapcsolatban. 1997-ben egy nő kiúszott az építményig, majd húsz percen keresztül kapaszkodott a perembe. A mentőegységek már nem tudtak kiérni időben a helyszínre, a holttestet pedig csak órákkal később találták meg.

A tervezők eredetileg úgy gondolták, hogy csupán párszor kell majd használatba venni a lefolyónyílást, viszont az éghajlatváltozás miatt sokkal gyakrabban kell alkalmazni, mint azt korábban hitték. Ez a jelenség is egy ékes bizonyítéka annak, milyen rohamosan változott a világunk időjárása pár év leforgása alatt.