Egy napkitörésről készített illusztráció

Tudósok felfedezték a Nap szívverését — honnan ered a szokatlan jel?

Szakértők az űrből érkező jeleket kutatva egy érdekes, szívverésszerű rádióhullámra lettek figyelmesek. Annyi biztos, hogy a jelenség a Napból ered. Feltételezések szerint a kiindulási pont egy erős napkitöréshez kötött, de továbbra is rengeteg kérdés van a témával kapcsolatban.


A kutatók a Nature Communications című folyóiratban tették közzé az eredményeiket. Felméréseik szerint a rádiójelek egy erős, C-osztályú napkitörésből eredhetnek. Sijie Yu, a New Jersey Institute of Technology csillagásza így nyilatkozott a kapott eredményekről és az új adatok jelentőségéről:

„Ez a lüktető mintázat fontos annak megértéséhez, hogy a Nap légkörében hogyan szabadul fel és hogyan oszlik el az energia az ott zajló, hihetetlenül erős robbanások során. Ezeknek az ismétlődő mintázatoknak, más néven kvázi-periodikus pulzációknak az eredete azonban már régóta rejtély és vitaforrás a napfizikusok körében.”

A megfigyelések egy 2017-es adatra támaszkodtak, melyen 10-20 másodpercenként ismétlődő napitörések sorozatát találtak. Ezzel együtt viszont egy másik forráspontot is észleltek, ami további kérdéseket vet fel a rádiójelek eredetével kapcsolatban. Mivel ez az első alkalom, hogy a kutatók ilyen periodikus mintázatokat észleltek, így a vizsgálatok további részei meghatározhatják az űrkutatás következő éveit.

Először azt kell meghatározni, hogy egészen pontosan melyik forrás okozta a másikat. Egyrészről az adatok által mélyebb betekintést nyerhetünk a fő csillagunk működésébe, valamint az univerzum legnagyobb robbanásaival kapcsolatban is több információt szerezhetünk.

Egy kis videós ismertető a napkitörésekről: 

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism