A csillagos égbolt egy hegy fölött

Évek csillagközi történéseire tekintenek vissza a látványos NASA-felvételek

Az utóbbi időben a James Webb űrteleszkóp elkápráztatott minket a világűrről készített felvételeivel, azonban nem ez az egyetlen szerkezet, ami meglepő képeket képes közölni. A NASA most kiadott egy felgyorsított jelenetsort az égboltról, ami több mint 9 év csillagközi történéseit mutatja be.


A NEOWISE (Near-Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer) névre keresztelt űrteleszkópot eredetileg 2009-ben indították útjára — akkor még WISE néven — abból a célból, hogy a Naprendszeren kívüli világegyetemet tanulmányozza. Azóta egy névváltoztatáson esett át, valamint a feladatköre is módosult.

Jelenleg a Föld-közeli objektumokot figyeli, köztük a fekete lyukakat, aszteroidákat és az üstökösöket. Ennek a kutatásnak a segítségével a szakértőknek egy nagy adathalmaz áll a rendelkezésükre az égi jelenségek vándorlásáról és a különböző csillagoközi változásokról.

Ennek ábrázolására nemrég a NASA közzétett egy felgyorsított felvételt, melyhez az elmúlt 18 fékévben készített égbolttérképeket illesztették össze. A végeredmény egyszerűen bámulatos.

Természetesen az adatok jelentősége nem csak ilyen látványos videók formájában mutatkozik meg, hanem számos tudományos áttörés is köszönhető nekik. A NEOWISE által készített mérések több száz millió objektum helyét mutatják. Különösen kiemelkedőek a barna törpékről — olyan objektumok, amelyeknek nincs meg a kellő tömegük ahhoz, hogy a fényesen égő csillaggá váljanak — készített tanulmányok.

A teleszkóp idáig mintegy 260 ilyen csillagot azonosított, illetve nagyjából kétszer ennyi Y-törpét is, melyek a leghidegebb barna törpék. Ezek vizsgálata a csillagkeletkezés hatékonyságáról és az időzítés jelentőségéről ad támpontokat a galaxisunk fejlődésében.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az égbolt pásztázása közben az eszköz révén közelebb kerülhetünk annak a megismeréséhez, miként keletkeznek a csillagok — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Mind közül talán a legérdekesebb a fekete lyukak kutatásai, hiszen a NEOWISE adatait használják fel a legtöbb esetben az ilyen jelenségekből származó infravörös fénykitörések azonosítására. Az eredmények sorozata még nem ér véget ezen a ponton, hiszen a következő évben is két új csillagtérkép érkezik. Ki tudja, miket fedezhet még fel az emberiség ezzel az technológiával.